YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Haziran 2013

Van Gölü'nün uçan balıkları

  • 7 Haziran 2013 Cumhuriyet
    Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan ve üreme döneminde tatlı sulara göç eden inci kefalinin kutsal yolculuğu, renkli görüntüler oluşturuyor

    Türkiye'nin en büyük gölünde yaşayan tek balık türü olan ve neslinin devamı için üreme döneminde 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde avlanması yasaklanan inci kefalinin tatlı sulara başlattığı göç, renkli görüntülere sahne oluyor.

    Özellikle Erciş ilçesindeki Deliçay mevkisi ile Bend-i Mahi Çayı'nda oluşturulan alana akın eden çok sayıda kişi, 2 milyar inci kefalinin kutsal yolculuğuna tanıklık ediyor.
    Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı,  yaptığı açıklamada, inci kefalinin kutsal yolculuğunu dünyaya tanıtmak amacıyla bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası İnci Kefali Kültür ve Sanat Festivali'nin 3 gün sürdüğünü anımsatarak, festival boyunca 30 bin kişinin balık göçünü izlediğini ifade etti.

    İnci kefalinin, Van Gölü'nde yaşayan endemik bir balık türü olduğunu ve yaşamını gölün tuzlu, sodalı suyunda sürdürdüğünü belirten Sarı, ilkbahar aylarında göl suyunun üremelerine uygun olmaması nedeniyle balıkların tatlı sulara akın ettiğini ve göç yolunda karşılarına çıkan engelleri zıplayarak aştığını söyledi.

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu