YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Haziran 2013

Burdur Gölü beslenmediği için kuruyor

  • 21 Haziran 2013 Ntvmsnbc
    Burdur Gölü’nün sanıldığı gibi yağışların azlığı ya da göl tabanında kaçak olması nedeniyle değil, derelerden ve yer altı suyundan beslenmediği için kuruduğu açıklandı.

    Doğa Derneği tarafından, Vaillant’ın desteğiyle hazırlanan bilimsel raporda, Burdur Gölü’nün söylendiği gibi yağışların azlığı ya da göl tabanında kaçak olması nedeniyle değil, derelerden ve yer altı suyundan beslenmediği için kuruduğu açıklandı. Raporda, göldeki su seviyesi düşüşünün durdurulması için başta Bozçay olmak üzere derelerden göle su girişinin sağlanması ve tarımda su kullanımının azaltılarak yer altı su seviyesinin yükseltilmesi gerektiği vurgulandı.

    Türkiye’nin Uluslararası Ramsar Sözleşmesi kapsamında korunan 14 sulak alanından biri olan Burdur Gölü, hızla kuruyor. Göl son 35 yılda alanının üçte birini kaybetti, su seviyesi yaklaşık 12 metre düştü. Burdur için yaşamsal önem taşıyan göl, başta dikkuyruk olmak üzere 194 kuş türüne ev sahipliği yapmasının yanı sıra, sağladığı nem ve olumlu iklim koşulları ile çevresinde tarım ve hayvancılığın da verimliliğini sağlıyor.

    Doğa Derneği’nin 2007 yılından bu yana yürüttüğü Burdur Gölü’nü Kurtarma Projesi kapsamında, gölün kurumasının nedenleri ve kurumanın durdurulması için alınması gereken önlemler konulu bilimsel bir rapor hazırlandı.

    Vaillant’ın desteğiyle, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erkan Dişli tarafından hazırlanan raporda, Burdur Gölü’nün gelir-gider dengesi ortaya konarak, gölün derelerden ve yer altı suyundan beslenmediği için kuruduğu açıklandı.

    Raporda, gölü besleyen en büyük dereler olan Bozçay Deresi’nden göle giren su miktarında son 10 yılda yüzde 80, Büğdüz Deresi’nden ise yüzde 63 oranında azalma olduğu ortaya kondu. Derelerden göle su akışının kesilmesinin nedeni ise üzerlerine inşa edilen baraj ve göletler.

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu