YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Haziran 2013

Otomobil paylaşımıyla doğayı korumaya devam

  • 19 Haziran 2013 Ntvmsnbc
    Carsharing olarak bilinen araç paylaşımı, Almanya'da 25'inci doğum gününü kutluyor.

    Bundan tam 25 yıl önce, Berlinli üç erkek kardeş, bir akşam oturup aynı arabayı nasıl verimli bir biçimde ortak kullanabileceklerini düşünüp taşınırlar. Gecenin sonunda kardeşlerden Markus Petersen’e bu işe, yasal bir çözüm bulması görevi verilir. Petersen ise bu görevi daha da ileriye götürür ve 10 Haziran 1988’de Batı Berlin’de Almanya’nın ilk otomobil paylaşım firmasını kurar.
    Ancak günümüzde "carsharing" olarak bilinen sistemi bulanlar, Almanlar değil. Bunu İsviçreliler, Almanlardan birkaç ay önce keşfetmişti.

    Fikir aslında çok basit: Zira bir araç satın almak, hiç de ucuz değil. Ayrıca otomobil, günün büyük bir kısmında kullanılmadan park yerinde bekliyor. Ve birçok insanın aynı otomobilden faydalanmasıyla bu sadece bütçeye değil, aynı zamanda çevreye de büyük fayda sağlıyor. Markus Petersen, firmayı kurduğu yıllarda, ülkede otomobil sayısının düşürülmesi gerektiğini savunduklarını hatırlatıyor ve şöyle konuşuyor: "1980’ler sonunda hepimiz ekolojiye önem vermeye başlamıştık. Hatta ticari çalışma kurallarında bile kimsenin özel araç sahibi olmaması gerektiği gibi kurallar yer alıyordu."

    Petersen’in otomobil paylaşımı firması, medyada büyük yankı uyandırınca, fikir Almanya’da giderek yaygınlaştı. 1990’larda ülkede, birden fazla carsharing firması kuruldu. Hatta az yakıt harcayan, çevreye duyarlı otomobil sunan firmalar, büyük cirolar yaptı. Markus Petersen’in firması da bunlardan biriydi.

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu