YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Ağustos 2013

Kendi Elektriğini Kendisi Üretiyor!

  • 2 Ağustos 2013 Energy World
    Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Arıtma Tesisi Sorumlusu Alper Uyanık, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi GASKİ Genel Müdürlüğü olarak şehrin atık sularının yüzde 99 kısmını arıtan bir tesise sahip olduklarını söyledi.

    GASKİ arıtma tesisinde yaklaşık 260 bin metre küp su arıtılıyor. Tesiste bir de arıtma çamurunun ortadan kaldırılmasına yönelik kurutma ve yakma tesisi bulunuyor. Tesis içerisinde 4 tane çamur kurutma tankı ile günlük 15 bin metre küp metan gazının elektriğe çevrildiği ve yüzde 55 civarında tesisin kendi elektriğini karşıladığı öğrenildi.

    Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Arıtma Tesisleri Daire Başkanlığı Atıksu Arıtma Tesisleri Şube Müdürlüğünde tesis hakkında bilgi veren GASKİ Arıtma Tesisi Sorumlusu Uyanık, "Belediyemizin 3 atık su tesisi ile 6 tane paket su arıtma yöntemi bulunmaktadır. Merkez atık su arıtma tesisimiz de yaklaşık 260 bin metre küp suyu arıtmaktayız. Tesisimiz de 2 tane ileri biyolojik atık su arıtma tesisimiz bulunmaktadır. Bu tesisler de daha doğrusu çevre ile ilgili en önemli problemlerden bir tanesi olan arıtma çamurları ile ilgili biz burada çok ciddi bir yatırım yaptık. GASKİ Genel Müdürlüğü olarak arıtma çamurlarımızı ortadan kaldırılmasına yönelik Türkiye'de ilk defa kurutma ve yakma tesisimizi devreye aldık. Diğer tesislerimiz ile beraber günlük 180 ton arıtma çamurumuzu burada 15 ton kül haline getiriyoruz. İlk önce bir ön arıtma işlemi gerçekleştiriyoruz. Kurutma işlemi arkasından akışkan yataklı kazanımızdan yakma işlemi gerçekleştirerek çamurumuzu kül haline getiriyoruz. Yüzde 99 kuruluk haline getiriyoruz. Çamurda stabilizasyon sonucunda hacim azalması meydana getirdik. Bunun yanın da sistemin entegrasyonunda bize ciddi bir elektrik kazancı oldu. Yapmış olduğumuz akışkan kazanda ki yüksek ısıdan elde ettiğimiz enerjiyi ön arıtmada ve ön kurutma işlemin de kullanıyoruz. Fazla enerjiyi elektriğe dönüştürme şahsımız oldu. Yaptığımız fizibilite çalışmaları ile 500 ile 800 kilowatt arasında bir enerji elde edebileceğimizi ön görüyoruz. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor" dedi.

    Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu