23.10.2007 Radikal
Altın arama çalışmalarının yapıldığı Kaz Dağları'ndaki Muratlar Köyü'nde sondaj çalışmaları sırasında kullanılan yapışkan kimyasal bir maddenin içme suyu kaynağını kirlettiği öne sürüldü. Köylüler, içme suyunun üzerinde sütteki kaymak gibi yağ tabakası oluştuğunu söyledi. Sondaj çalışmalarında kullanılan 'bentonit' isimli madde sık kullanılması halinde insan sağlığını tehdit edebiliyor.
Çanakkale'nin Bayramiç ilçesine bağlı Muratlar Köyü'nde içme suyu kaynağına yaklaşık 150 metre uzaklıkta sondaj çalışması yapıldığını söyleyen köylüler, toprağa karışan yapışkan maddeden tedirgin oldu. Köylüleri asıl korkutansa içme suyunun artık daha bulanık ve yağlı olması. Muhtar Mehmet Aydoğan, bazı köylülerin sondaj yapan Teckcominco firmasında işçi olarak çalıştığını ancak köyün içme sularının bozulunca işi bıraktıklarını belirtti. Suyun üzerinde kokulu bir yağ tabakası oluştuğunu anlatan Aydoğan, "Suyuk kimse içmiyor. Tedirginiz. Çalışmaların bitmesini istiyoruz" dedi. Köy sakinlerinden çoban Raşit Akıncı'ysa şöyle konuştu: "İçme suyunu beklettiğimizde sütün üstündeki kaymak gibi suyun üstünde de yağ tabakası oluşuyor. Aylardır bulanık olan suyun üzerinde bir de yağ tabakası görünmeye başlandı."
Halk hazır su kullanıyor Bayramiç Belediye Başkan Yardımcısı Reşit Tümer, "Köylüler artık su içemediğini söylüyor. Yıllardır doğal kaynaklardan suyunu sağlayan halk hazır su kullanmaya başlamış" dedi. Firmanın Halkla İlişkiler Müdürü Özgün Demircan yapışkan madde hakkında bilgi sahibi olmadığını söylerken, "Çalışmaların durdurulması konusunda bize her hangi yazılı ya da sözlü bir bilgi gelmedi" diye konuştu. Yüksek Maden Mühendisi Hasan Gök Vardar, yapışkan maddenin sondaj çalışmalarında sık kullanılan 'Bentonit' olduğunu söyledi. Bu maddenin kil ve suyla karıştırıldığını ve içine de bir miktar mazot karıştırıldığını anlatan Vardar, "Bunu yapmanın amacı sondaj sırasında aşağılara inildikçe oluşan çatlakların kapatılması. Ancak sondaj aleti yeraltı suyuna rastladıkça bentonit ve mazotlu su yeraltı suyunun kirlenmesine neden oluyor. İçme suyunun rengini ve tadını bozuyor. İnsanı öldürmüyor ancak mide bulantısı kusma gibi tepkiler verdirir. Sondaj calışmaları çok sık yapılır ve bu madde çok kullanılırsa tabiki insan sağlığı açısından riskli olabilir" diye konuştu.
CHP de Kaz Dağlarındaki altın arama çalışmalarını yerinde inceleme incelemek üzere dokuz milletvekilinden oluşan komisyon oluşturdu. Komisyon olabilecek çevre kirliliğini ve diğer sorunları yerinde inceleyecek
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=236539
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
Bilim insanları yıkılan binalardan elde edilecek çimentoyu geri dönüştürebilecek bir yöntem...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Mammoth adı verilen ve kendi kategorisinde en büyük yapı olarak lanse edilen yapı faaliyete geçti.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
Morgan Stanley'nin raporuna göre, küresel veri merkezlerinin enerji tüketimi hızla artıyor ve bu...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013