YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Mart 2014

Haliç'te 47 tür balık yaşıyor

  • 'Boğaz'dan Haliç'e Can Suyu Projesi' kapsamında 1,5 yılda Sarıyer'den Haliç'e tünellerle 60,5 milyon metreküp deniz suyu akıtıldı. 1990'larda hiçbir canlı türünün yaşamadığı Haliç'te aralarında yalancı dil, has kefal, gümüş, benekli horozbina, Rus kefali, barbun ve uskumru gibi 47 türün varlığına rastlandı.

    İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Haliç’te deniz suyu kalitesi ve biyolojik türleri araştırdı. Araştırma sonuçlarına göre, Haliç’te “Çözünmüş oksijen miktarının her noktada arttığı, kolibasili oranının bir çok noktada 100’ün altına düştüğü ve 47 farklı balık türüne ait yumurta ve lavra bulunduğu” tespit edildi.

    Haliç’te yaşadığı belirlenen 47 denizcanlısı ve balık türünden bazılar şöyle: Yalancı dil, has kefal, gümüş, mavi kefal, benekli horozbina, Rus kefali, horozbina, barbun, küçük dil, pisi, lüfer, palamut (sarda sarda), sardalya (sardina pilchardus), levrek (dicentrarchus labrax), eşkina, uskumru (scomber japonicus), karagöz (diplodus sp), hamsi (engraulis encrasicolus), denizatı (hippocampus ramulasus), istavrit (trachurus meditterraneus), sıçrayan kefal (liza saliens), mezgit (merlangius merlangus).

    İSKİ'den alınan bilgiye göre, 1990'lı yıllarda hiçbir canlı türünün yaşamadığı Haliç için 1997'den itibaren ‘Çevre Koruma Projesi’ hayata geçirilmeye başlandı. Bu proje ilk olumlu sonuçlarını 1999'da verdi ve Haliç, o tarihten itibaren tekrar canlanmaya başladı.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu