YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Nisan 2014

Tohum Takas Ağı açıldı

  • Yerel tohumları korumaya yönelik çalışan Buğday ekbinin uzun zamandır destek verdiği Tohum Takas Ağı, tohumtakas.org sitesine kavuştu.

    Anadolu ’ya özgü yerel tohum çeşitliliğinin yok olması ve atalık tohumların korunup çoğalabilmesi konusunda yaptıkları kampanyalar ve aldıkları desteklerle dikkat çeken Buğday ekibi, bu site sayesinde daha büyük kitlelere seslenebilecek.

    Buğday ailesi: "Biz, yüzlerce yıldır başından türlü türlü maceralar geçen; kuraklık, hastalık ve değişen iklim koşullarına göğüs geren atalık tohumlarımıza sevdalıyız. Gıdamızın, hayranlık uyandıracak kadar keskin bir genetik hafızayı barındıran ve kendini sürdürebilme özelliğiyle çiftçimize özgürlük tanıyan bu tohumlardan gelmesini istiyoruz. Biz, yediğimiz içtiğimizi bin bir emekle üreten insanların mutlu ve huzurlu yaşamasını, emeğinin karşılığını almasını arzu ediyoruz." diyor.

    Anadolu’da bugüne kadar 100’den fazla atalık tohumu tespit eden ekip, tohumların sağlıklı olup olmadıklarını belirlemek için analize gönderdi. Konunun uzmanı danışmanları ve çiftçilerle kafa kafaya verip, tohumun menşei, ne kadar alana ekildiği, ne kadar verim alındığı ve ekim sırasında nelere dikkat edildiği gibi tüm bilgileri yazılı ve görsel olarak veri tabanına kaydetti.

    Veri tabanında kayıtlı yerel tohumların takas edilmeye hazır olduğunu belirten ekip, ‘’ Elde edilen tohumlar ve her bir tohuma özgü bilgiler, bu ağ sayesinde çiftçiler ve uzun vadede bu tohumları ekmek ve takas etmek isteyen herkesle paylaşılabilecek’’ dedi.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu