YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Nisan 2014

'Erguvanlar koruma altına alınsın'

  • Osmanlı padişahlarınca "Eksilenin yerine yenisi dikilsin" fermanlarıyla korunan erguvanlar bir kez daha açtı. Ancak İstanbul'daki bazı erguvanların hastalanarak kuruduğu belirlendi. Erguvan İstanbul Derneği Başkanı Hüseyin Emiroğlu, "Yaşlı erguvanlar koruma altına alınsın" dedi.

    Baharın habercisi, doğa harikası erguvanlar, İstanbul 'un ve özellikle Boğaz'ın her iki yakasını pembeye boyadı. Anadolu yakasında Fenerbahçe Parkı'ndan başlayıp, Moda sahil yolundan Bağlarbaşı, Beykoz, Üsküdar ve Kuzguncuk'a, Avrupa yakasında Tarihi Yarımada, Beşiktaş, Kuruçeşme, Yeniköy ve Rumeli Hisarı'na doğru uzanan hatta açan erguvanlar, baharın geldiğini müjdeliyor. 

    Erguvan İstanbul Derneği Başkanı Hüseyin Emiroğlu, bir tabiat mirası olan erguvanın, Osmanlı'dan önce de Boğaziçi'nde var olan doğal bir araç türü olduğunu anlattı. Bazı Osmanlı padişahlarının fermanlar çıkararak zaman zaman eksilen ağaçlar yerine yeni erguvanlar dikilmesini emrettiğini kaydeden Emiroğlu, erguvanların şair ve yazarlara da ilham kaynağı olduğunu söyledi. Boğaz'ın Anadolu ve Avrupa kıyılarında ressamın fırça darbeleri gibi erguvan ağaçlarının görülebildiğini ifade eden Emiroğlu, baharın müjdecisi ve İstanbul'un rengi erguvan ağaçlarının, pembe çiçek açan zarif dallarıyla kente renk getirdiğini dile getirdi.

    İstanbul'daki bazı erguvan ağaçlarının hastalanarak kuruduğuna dikkati çeken Emiroğlu, şu bilgileri verdi: "Bir ağacın yetişmesi 25-30 sene alıyor. Bu fidanlar, büyüyünceye kadar zaman geçecek. Yeni ağaçlar dikiliyor ama mevcut, 50 senede yetişmiş ağaçları koruyamazsanız, o ağaçları uygun bir şekilde söküp taşımazsanız, o zaman yeni ağaç dikmenizin anlamı yok. İstanbul'da binlerce erguvan ağacı var. İstanbul'un yaşlı erguvan ağaçlarını korumak gerekiyor. Bazı yaşlı erguvan ağaçları, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edildi ve bakımı yapıldı. Erguvan, tarihi ve turistik kültürel mirasımız. Erguvan ağaçları, İstanbul'un tabiat mirası olarak koruma altına alınmalı."

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu