YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Mayıs 2014

Hafik Gölü'ne taşıma suyuyla kuraklık önlemi

  • Türkiye'nin uluslararası öneme sahip 135 sulak alanından biri olan ve bu sene kuraklığın etkisiyle su seviyesi önceki yıllara göre düşen Hafik Gölü'ne, 3 kilometre ilerideki kaynaktan boru hattıyla su getirilmesi planlanıyor.

    Hafik ilçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta bulunan ve çok sayıda yabani kuşun yaşadığı göle, 3 kilometre ilerideki Koru mevkisinden boru hattıyla su getirilmesi için Hafik Kaymakamlığı öncülüğünde araştırma çalışması yürütülüyor. Kuraklık nedeniyle suyun kıyıdan yaklaşık 8 metre çekildiği gölde, balıkların ve kuşların yaz döneminde sıkıntı yaşamamasını amaçlayan kaymakamlık, bu çalışmayı hayata geçirerek gölün su seviyesini artırmayı planlıyor. Bu çalışmayla, kuş gözlemcileri ve doğaseverlerin uğrak yeri olan Hafik Gölü'nün kuraklıktan etkilenmemesi amaçlanıyor.

    Hafik Kaymakamı Abdullah Özadalı, bu kış mevsiminin kurak geçmesi nedeniyle Hafik Gölü'nün su seviyesinin azaldığını belirterek, "Gelen su kaynakları yeterli olmadığından gölde balık ölümleri yaşandı. Kaymakamlık olarak bu konuda araştırma yaptırdık. Ölen balıklarda ve suda analizler yapıldı. Neticesinde ölüm sebeplerinin, oksijen ve su seviyesinin azlığından, ani ısı değişikliğinden kaynaklandığı tespit edildi. Buna çözüm olarak tekrar bir araştırma yapıldı. Çevredeki farklı kaynaklardan su numuneleri alıp analiz ettirdik. Göle en uygun suyu 3 kilometre ileride tespit ettik." diye konuştu. 

    Bu suyun boru hattıyla göle getirilmesini planladıklarını ifade eden Özadalı, "Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı yapıp Orman ve Su İşleri Bakanlığı Sivas Şube Müdürlüğüne gönderdik. Onlar da üniversiteye araştırma yaptırıyor. Yerel Sulak Alan Komisyonu toplantısında bu konu gündeme gelecek ve görüşeceğiz. Oradan buraya suyumuzu getirirsek, balık ölümlerini azaltmış olacağız. Gelen suyla ilçe merkezinden geçen derenin de ıslah edilmesi söz konusu olacak. Bu konuyla ilgili çalışma yapıyoruz." dedi.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu