YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Temmuz 2014

Ege'de güneş enerjili eşek devrimi

  • İzmir'de güneş enerjili eşekler sayesinde çobanlar cep telefonlarını, diz üstü bilgisayarını şarj edip radyo dinleyebiliyor, elektriğin her türlü nimetinden faydalanabiliyor.

    İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği, alt yapı hizmetlerinin bulunmadığı kırsal, dağlık bölgede hayvancılık yapanlar ile çobanlara güneş enerjisinden elektrik üreten sistemi hayata geçirdi. Yerine göre yerleşik, yerine göre de seyyar olarak eşek sırtında taşınabilen sistem sayesinde çobanlar cep telefonlarını, diz üstü bilgisayarını şarj edip radyo dinleyebiliyor, elektriğin her türlü nimetinden faydalanabiliyor. 

    Eşeğin sırtında bir güneş paneli görüntüsüyle tanıtılan sistem, aslında mutlaka eşek sırtına kurulmak zorunda değil. Ağıl üstünde veya herhangi bir yere güneş enerjisi sistemi kurulabiliyor. Ar-Ge çalışmaları sonucunda üreticilere hitap edecek şekilde hazırlanan tasarımlar arasında “Çoban Çantası”, “Göçer Set”, “Çiftlik Seti” şeklinde 8 ayrı model var. “Çoban Çantası” seti tamamen portatif ve istenilen yere taşınabiliyor.

    İzmir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer’in verdigi bilgiye göre güneş enerjisiyle elektrik üretimi çok kolay. Üretim alanının büyüklüğüne ve ihtiyaca göre farklı sayılarda güneş paneli kurularak 1-10 kilovat arasında elektrik elde edilebiliyor. Aküde depolanan enerji kullanıma hazır hale geliyor. Ağılın çatısına veya herhangi bir yerine kurulan sistem sayesinde hemen elektrik üretimine geçilebiliyor.

    Özer Türer'in projeyle ilgili anlattığı detaylar şu şekilde: "Bu projeyle birlikte artık dağın başına da ağıllara da teknoloji girdi. Kırsalda, alt yapı hizmeti olmayan yerlerde kurulan bu sistem sayesinde verimlilik, süt ürünlerinin kalitesi arttı. Çünkü eskiden işletmede elektrik olmadığı için süt saklanamıyordu. Şimdi güneş enerjisiyle sağlanan elektrik sayesinde soğutma tankları, süt depolama tankları alındı. Süt gayet iyi bir şekilde muhafaza edilmeye başlandı. Televizyon, buzdolabı gibi elektrikli aletlerle yaşam kolaylaştırıldı. Çalışanların sıcak suyla banyo yapması sağlandı. Ayrıca hayvanların doğum mevsiminde kırsalda elektrik olmadığı için doğumu göremediğiniz için ölümler yaşanıyordu. Bu da işletmeye zarar demek. Geceleri aydınlatmada tüp kullanılıyordu ki bu da ayrı bir masraftı. Bu proje sayesinde işletmenin maliyetleri de azaltıldı. Sabaha kadar aydınlatma sağlandı. En önemlisi de bizim üreticilerimizin iletişim problemi. Herkesin cep telefonu var. Dağda yaşayan, kırsalda yaşayan çobanların da bu sorunu var. Şimdi bu sorun da kalkmış oldu, güneş enerjisinden elde edilen elektrikle şarj edebiliyorlar."

    Güneş enerjisi sistemini üreten firmanın genel müdür yardımcısı Uğur Polat yeni nesil çoban çantasının fiyatının 2500-3 bin lira civarında olduğunu belirtti.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu