YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Eylül 2014

Yaban hayatının daralması çocuk esaretini artıyor

  • Dünya çapında yabani yaşamın kötüleşmesinin, insan ticaretinin ve çocuk esaretinin artmasına yol açtığı belirtildi.

    Çevre uzmanları, birçok ülkede yaban hayvanı darlığı çekilmesi yüzünden yiyecek bulabilmek için artık daha fazla işgücüne ihtiyaç duyulduğunu kaydediyorlar. Özellikle balıkçılık sektöründe ucuz işgücü ihtiyacı çocuklarla karşılanıyor. Yabani yaşam türlerinin azalması, çeşitli bölgelerde terörizmin yayılmasına ve istikrarın bozulmasına da neden oluyor.

    Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, deniz ve karada avlanan yabani hayvanlar yılda 400 milyar dolarlık bir gelir getiriyor ve dünya nüfusunun yüzde 15'inin geçimini sağlıyor. Ancak yabani hayvan türlerinin hızla azalması, esir emeğine duyulan ihtiyacı artırmakta. Dünyanın birçok yöresinde balıkçılığın zayıflaması, balıkçı teknelerinin daha zorlu koşullarda daha uzaklara gitmeleri zorunluluğunu getiriyor. Asya kıtasında giderek artan sayıda Birmanyalı, Kamboçyalı ve Taylandlı erkek balıkçı teknelerine satılıyor. Bu insanlar yıllarca, herhangi bir ücret almaksızın ve günde 18-20 saat çalışmaya zorlanarak denizlerde yaşıyor.

    Araştırmayı yürüten ABD'deki Kaliforniya Üniversitesi'nden Prof. Justin Brashares, "yabani hayatın yetersizleşmesiyle, işgücü talebindeki artış ve çocuk esaretindeki çoğalma arasında doğrudan ilişki bulunmakta. Yabani hayat kaynaklarından geçim sağlayan birçok topluluk, daha fazla işçi kiralayabilecek ekonomik güce sahip değil. O yüzden de ucuz işgücüne yöneliyorlar. Birçok bölgede bu, çocukların esaret için satın alınması sonucunu doğuruyor." dedi.

    Bu tür sömürü Afrika kıtasında da görülüyor. Bir zamanlar çevrelerindeki ormanlık alanlarda yiyecek bulabilen topluluklar şimdi avlayacak hayvan bulabilmek için günlerce seyahat etmek zorunda kalıyorlar. 

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu