YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 12 Eylül 2014

Enerjisini atık gıdadan alan market

  • İngiliz perakende zinciri Sainsbury's’in yeni mağazasının kullandığı tüm enerji organik atıklardan elde ediliyor.

    Haftanın yedi günü uzun saatler boyunca açık kalan büyük mağazalar hesaba katıldığında, perakende sektörünün ciddi bir enerji tüketimi var. Perakendeciler bu konuda farklı uygulamalar yapıp aydınlatma, ısıtma, soğutma gibi giderlerini azaltmaya çalışıyor. Ülkemizde Unilever'in Yeşil Nokta projesi kapsamında satış noktalarını daha çevreye duyarlı hale getirmek için farklı çalışmalar yapılıyor.

    İngiltere’de başlatılan yeni uygulamaysa kullanılan enerjiyi satış noktasının içindeki bir kaynaktan elde etmeye dayanıyor: Gıda atıklarından. Perakende zinciri Sainsbury's’in Cannock’taki yeni mağazasında sadece atık gıdalardan elde edilen enerji kullanılıyor.

    Atık dönüşüm şirketi Biffa’yla işbirliğine giden şirket öncelikle Cannock’taki mağazasına yakın bir tesis kuruyor. Markette günlük olarak denetlenen sebze ve meyveler ayrıştırılıyor. Satışa uygun olmayan fakat yine de kullanılabilecek durumda olanlar yardım derneklerine ulaştırılıyor. Kullanılamayacak kadar kötü durumdaki sebze ve meyvelerse enerji dönüşüm tesisine gönderiliyor. Burada atık gıdalardan elde edilen enerji mağazaya aktarılıyor.

    Geri dönüşümle elde edilen enerji mağazanın günlük ihtiyacını karşıladığı için alternatif kaynaklara yönelerek kendi kendine yeterli mağazalar tasarlamak mümkün görünüyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu