YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Eylül 2014

50 yılda Van Gölü kadar su kaynağımızı kaybettik

  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, Türkiye'nin son 50 yılda Van Gölü'nün yüzölçümü kadar yüzeysel su kaynağını kaybettiğini söyledi. İstanbul'da yeraltı suyuna ulaşma seviyesinin 50 metreden 250 metrelere kadar düştüğünü de belirten Prof. Dr. Birpınar, "Suyun toprakla buluşma ihtimali kalmamış" dedi.

    Son 3 yılda German Water Partnership (GWP) tarafından yılda bir kez Türkiye'nin farklı şehirlerinde düzenlenen Türk- Alman Su İşbirliği Günleri'ne bu yıl 23-24 Eylül tarihlerinde Antalya ev sahipliği yapıyor. Türkiye'de 2006'da değişen Çevre Kanunu'nun 5 hükümet eskittiğini ve 20 yıldır değiştirilemezken Tuzla'da zehirli varillerin bulunmasıyla bir gecede değiştirildiğini anlatan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, isim vermeden bir belediyenin arıtma tesisinde yaptıkları denetimde peyzaj mimarı, mimar, inşat mühendisi gibi mesleklerden kişilere rastladıklarını ancak olması gereken çevre ve kimya mühendisi göremediklerini söyledi. Prof.Dr. Birpınar, şöyle konuştu: "Neden çevre ve kimya mühendisleri yok? Belediye başkanı sevmediklerini oraya atamış. Belediye başkanlarımızın daha çevreci olmak zorunda olduğunu bilmemiz lazım. Düne kadar bir sanatçıyı getirip konser verdiği zaman oy alan belediye başkanları bundan sonraki genç neslin çok daha duyarlı, dünyaya açık bir nesil olduğunu unutmadan, böyle bir gençlikten oy alacağını bilmeli. Dolayısıyla hamaset nutuklarıyla bundan sonra belediye başkanlığı olmayacak. Çünkü daha fazla analiz, sentez eden bir gençlik var ve çevreci belediye başkanları kesinlikle daha önem kazanacak."

    Temel amacın gelecek nesillere nefes alabilecekleri bir hava, kullanabilecekleri ve içebilecekleri biraz su ve verim alabilecekleri biraz toprak bırakmak olduğuna işaret eden Prof.Dr. Birpınar, şöyle devam etti: "Böyle bir borcumuz var. Biz ve bizden evvelki nesil maalesef Avrupa ve dünya için de söylüyorum, biz bu dünyayı kirlettik. Gelecek nesillere, biz ve bizden önceki neslin çok büyük bir özür borcu var. Son 50 yılda Türkiye, Van Gölü'nün yüzölçümü kadar yüzeysel su kaynağını kaybetmiş durumda. Yeraltı su seviyeleri bundan 50 sene evvel 50 metre seviyelerindeydi, şu anda 270 metrelere düştü. Suyun toprakla buluşma ihtimali kalmamış. Her tarafı betonlaştırmışsınız, her tarafı asfalt yapmışsınız, her tarafa kaldırım, her tarafa bina yapmışsınız. Artık toprakla su buluşamıyor. Dolayısıyla yeraltı su seviyesi İstanbul'da 50 metrelerden 250 metrelere kadar düşmüş."

    Arıtma tesisi denetimlerinde karşılaştıkları sorunları anlatan Prof. Dr. Birpınar, "Eğer siz gidip bir arıtma tesisinde by-pass varsa yakalıyorsanız, iktidar partisinden bir belediyeyse başka bir manzarayla karşılaşıyorsunuz. 'Ceza yazmayın' diyorlar. Muhalefet partisindense yine problem, 'Siz iktidar belediyelerine yazmıyorsunuz bize yazıyorsunuz, önce oraya gidin sonra bize gelin' gibi argümanlarla karşımıza çıkıyorlar" dedi.

    Haber hakkında detaylı bilgi için lütfen tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu