YUKARI

Sürdürülebilir İş

Eklenme Tarihi: 06 Temmuz 2015

Tesco, gıda israfının önlenmesi için pilot uygulamaya başlıyor

  • İngiltere’nin en büyük süpermarket zinciri Tesco, mağazalarındaki satılmayan gıda ürünlerini yardım kuruluşlarına bağışlamaya başlıyor.

    Bugün, sanayileşmiş bölgelerde toplam gıdanın yaklaşık yarısı çöpe gidiyor. Çünkü üreticiler, satıcılar ve tüketiciler kullanılabilir durumdaki gıdaların “yeterince iyi” olmadığını düşünüyor. Oysa çöpe giden bu yiyecekler yetersiz beslenen yaklaşık 842 milyon kişinin karnını doyurabilir. Bu gerçekten hareket eden İngiltere’nin en büyük süpermarket zinciri Tesco, mağazalarındaki satılmayan gıda ürünlerini yardım kuruluşlarına bağışlamaya başlıyor.

    Tesco mağazalarındaki satılamayan ve yenilebilir durumdaki gıda ürünleri, kadın mülteci merkezleri ve çocuk kahvaltı kulüplerine ulaştırılacak. Proje şimdilik Tesco’nun 10 mağazasında uygulanacak fakat hem gelişim potansiyeli hem de diğer perakendecilere örnek olması açısından izlenmesinde fayda var. Çünkü gıda israfı sadece insanlık ve kaynaklar için değil, çevre için de çok önemli bir başlık. Çöpe atılan gıdalar hem toprağı kirletiyor hem de salgıladıkları metan gazıyla küresel ısınmanın artmasına yol açıyor. 

    İngiltere’de daha önce de Sainsbury's benzer bir uygulama yaparak satıştan kaldırılan gıdaları yardım kuruluşlarıyla paylaşmış, tüketilemeyecek durumda olan sebze ve meyveleriyse enerji dönüşüm tesisinde kullanarak mağazaları için enerji üretmişti. İngiltere’deki bu yeni uygulama ve Fransa’da geçtiğimiz ay yapılan kanun değişikliği düşünülünce, israf konusunda önleyici çalışmaların artması bekleniyor. Fransa’da mayıs sonunda geçen yeni yasayla, büyük süpermarketlerin yiyecekleri çöpe atması yasaklandı. Yasa, satılamayan fakat yenilebilir durumdaki yiyeceklerin öncelikli olarak hayır kurumlarına verilmesini, daha kötü durumda olanlarınsa hayvan yemi veya gübre yapılmak üzere çiftçilere dağıtılmasını zorunlu hale getiriyor.

    Dünya Gıda Programı verilerine göre...
    * İsraf edilen gıda miktarı yarıya inse, dünyada yetersiz beslenen insan kalmayacak.
    * Varlıklı ülkelerde israf edilen gıda miktarı neredeyse Sahra-altı Afrika ülkelerinde üretilen toplam gıda miktarı kadar.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu