YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Haziran 2016

Kompostun faydaları

  • Kompost, sadece toprağın verimini artırmıyor, çevrenin korunmasına da fayda sağlıyor.

    Çöplerin ayrıştırılarak toplanması sadece cam, plastik, metal gibi atıkların geri dönüştürülerek yeniden kullanılmasına faydalı olmuyor. Organik atıkların geri dönüştürülmesiyle elde edilen kompost hem çevrenin korunması hem de toprağın veriminin artırılması konularında önemli farklar yaratabiliyor.

    Kompost üretimi konusunda özel projeler yürüten Buğday Derneği, kompostun faydalarını aşağıdaki şekilde özetliyor: 

    Organik atıkları değerlendirir
    - Bir yerde birikerek kirlilik yaratacak veya yakılarak hava kirliliğine yol açacak olan organik atıklar, doğal süreçler sayesinde faydalı ve değerli bir kaynağa dönüşür. 

    Toprak yapısını iyileştirir
    - Agregat (topaklaşma) sağlar. Çok killi veya kumlu topraklardaki organik madde miktarını artırdığı için agregat oluşumunu teşvik eder. Agregat ise, toprağın nefes almasını sağlar.
    - Yağışsız dönemde toprakta nem tutar ve buharlaşmayı azaltır.
    - Fazla suyu sünger gibi emerek yağmurun neden olduğu erozyonu engeller. 100 kg humus, yaklaşık 195 kg su tutabilir.

    Toprağın havalanmasını sağlar
    - Toprağın üst kısmında havadar bir katman yaratarak, çeşitli toprak canlılarının hareket etmesine olanak tanıyan sağlıklı bir yüzey oluşturur. Bu sayede toprağın rahatça havalanmasını sağlar. Bitki kökleri rahatça hava aldığı zaman, potasyum alımı kolaylaşır.

    Bitkilerin ihtiyacı olan zamanda besin sağlar
    - Tuz formundaki sentetik gübreler, suyla karıştığında bitkilerin doğrudan alabileceği bir forma girer ve bitkilere zorla içirilir. Fazlasıysa bitkiler tarafından alınamadığı için toprağın altına sızarak yer altı sularının kirlenmesine yol açar. Kompost ise, bitkilerin istediği zamanda ve formda alabilecekleri besin maddesi içerir, yavaş salınımlıdır. Yalnızca besin kaynağı değildir, aynı zamanda besin deposudur.

    Topraktaki toksinleri nötralize eder
    - Toprakta var olan toksik maddeler ve ağır metaller, bitkilerin kökleriyle alamayacağı bir forma dönüşür ve sabitlenir. Kompost, ciddi oranda kirlenmiş toprakların rehabilitasyonunda da kullanılır.

    Toprağın pH dengesini düzenler
    - pH seviyesi fazla yüksek veya düşük olduğunda, toprakta yeterli besin varsa bile bitkilerin bunları kullanması zorlaşabilir. Bol miktarda kompost eklenen topraklarda, bitkilerin ihtiyaç duyduğu pH seviyesi daha geniş bir aralığa yayılır ve daha esnek koşullar sağlanır.

    Büyümeyi hızlandırır ve bitkileri güçlendirir
    - Çok düşük yoğunlukta bile olsa, topraktaki hümik asit sayesinde bitki gelişiminin hızlandığı gözlemlenmiştir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu