YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Temmuz 2019

Diş ve çevre sağlığı ikilemi

  • National Geographic, yayınladığı makaleyle giderek daha fazla miktarlarda atık olan ve neredeyse tamamı plastikten yapılan diş fırçalarının çevre için giderek artan bir tehlike olduğunu, diş fırçasının tarihsel gelişimiyle harmanlayarak yayınladı. 

    National Geographic, yayınladığı makaleyle giderek daha fazla miktarlarda atık olan ve neredeyse tamamı plastikten yapılan diş fırçalarının çevre için giderek artan bir tehlike olduğunu, diş fırçasının tarihsel gelişimiyle harmanlayarak yayınladı.

    Makaleye göre ilk tasarımı ve son tasarımı arasında çok az fark olan diş fırçalarındaki en önemli farkı kullanılan malzeme oluşturuyor. Ve bizim masum hatta kahraman diş fırçalarımız, kullanım süreleri de bilinçlenen kullanıcılar sayesinde giderek azaldığı için dev bir çöp yığını oluşturmaya başlamışlar bile.

    Plajlardaki diş fırçaları

    Makaledeki örneklerden biri Sustainable Coastlines Hawaii'nin kurucusu Kahi Pacarro'nun, plajlardaki diş fırçası çöplerinin giderek artması yönündeki yorumu. Pacarro’ya göre artık günlük bir Hawaii sahil temizliğinde, 20, hatta 100 diş fırçası bulmak çok da şaşırtıcı değil. Tahmin edersiniz ki bu diş fırçaları, insanlar plajda dişlerini fırçalayıp fırçalarını attıkları için değil, farklı bölgelerden sahile vuran çöplerle gelen diş fırçaları.

    Diş fırçası kullanımı artıyor.

    National Geographic makalesinde, her yıl üretilen, kullanılan ve atılan toplam plastik diş fırçası sayısının istikrarlı bir şekilde arttığını ortaya koyuyor. Bu  artış, bir yanıyla sevindirici, çünkü ağız sağlığı ve hijyenine önem veren insan sayısının da arttığını kanıtlıyor. Ağız sağlığı, bir çok enfeksiyona sebep olması sebebiyle hayati bir önem taşırken, yıllardır ağız sağlığının önemine dikkat çeken farkındalık çalışmaları yapılırken bu sonuca sevinmemek mümkün değil. Fakat bir çok konuda olduğu gibi yüzyılın icatlarından biri olan plastiğin sabah elimize aldığımız ilk şey olmasını ve diş fırçalarımızı ortalama 3 aylık periyotlarda değiştirdiğimiz ve eskisini de attığımız gerçeğini ortadan kaldırmıyor. Üstelik diş fırçası, başka bir işte kolay kolay değerlendirilemeyecek kadar kişisel bir malzeme. Yani hiç kimse diş fırçamı atmayayım, kızım bununla resim yapsın demeyecek.

     Ne yapacağız?

    Endüstriyel tasarımcılar bir çok konuda olduğu gibi bu konuda da tasarım yenilikleri arıyorlar. Ve şu sorunun yanıtını arıyorlar: Bu temel nesneyi çok az plastik kullanarak veya plastik kullanmadan yeniden yapabilir miyiz?

    Amerikan Diş Hekimliği Birliği, herkesin üç veya dört ayda bir diş fırçasını değiştirmelerini öneriyor. Bu hızda, yalnızca ABD her yıl bir milyardan fazla diş fırçası atığı ortaya koyar. Ve dünyadaki herkes bu önerileri izlerse, yılda yaklaşık 23 milyar diş fırçası çöpe atılır.

    Buna karşılık, bazı şirketler ahşap veya yaban domuzu kılları gibi doğal malzemelerle fırça üretimi yapmaya başladılar. Bambu tutma yerleri, sorunun bir kısmını çözebilir, ancak piyasadaki bambu fırçaların çoğunda hala naylon kıllar vardır.

    Bazı diş fırçaları yılda 4 yerine 2 kez değiştirilebiliyor. Bu küçük değişiklik bile çevre için önemli bir fark yaratabilir.

    Çıkarılabilir başlıklı diş fırçaları gelecek için umut verici bir çözüm yolu olabilir. Hatta bazı markalar, yıllarca kullanılabilecek metal kulplar üreterek sadece başlığın değişmesine olanak yaratıyorlar. Bu da bir fırçanın toplam atık miktarını %30’dan aşağı çekiyor.

    National Geographic gibi saygın bir yayın kuruluşunun şu anda bu makaleyi gündeme getirmesi bile, çözüm için atılmış çok önemli bir adım. Çünkü çevrenin en önemli avantajı, insanda oluşan farkındalık ve bizim yapmaya çalıştığımız da bu farkındalığı artırabilmek.

    Kaynak: National Geographic

    Makaleyi okumak için tıklayın.    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu