YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Temmuz 2019

Ekosistemin devleri yardım bekliyor.

  • NY Times’ın 26 Haziran 2019’da yayınladığı bir habere göre buzul balinalarıyla hüzünlü haberler var ve önlemlerle onları yaşamda tutmak için daha sıkı çalışılması gerekiyor. 

    Uzağımızda gibi görünüyorlar ama hayır, aynı ekosisteminin iki ucunda, birbirlerinin varlığıyla hayat bulan iki türüz biz. Balinalar ve insanlar. Bizi birbirimize gezegen bağlıyor.

    NY Times’ın 26 Haziran 2019’da yayınladığı bir habere göre buzul balinalarıyla hüzünlü haberler var ve önlemlerle onları yaşamda tutmak için daha sıkı çalışılması gerekiyor. Kanada'daki St. Lawrence Körfezi'nde son üç hafta içinde dört buzul balinası ölü olarak bulunmuş ve bu sayı toplam nüfusun %1’ini oluşturuyormuş.

    Haberin önemli ayrıntılarından biri, 4 balinanın ikisinin bilim insanlarının takibinde olan uzun yıllardır üreme halkasında önemli rol oynayan iki dişi balina olması. Biri Punctuation ve diğeri de Comet. Özverili çabalarla yıllardır balinaları izleyen bilim insanları için bu iki ölüm, haberi okuyan bizlere göre çok daha duygusal bir anlam taşıyor. Cinsel açıdan olgun dişi balinaların kaybı, biyolojik olarak son birkaç yılda giderek artan bir nüfus düşüşü yaşayan bu tür için büyük bir kayıp olarak görülüyor.

    Neden?

    Habere göre, buzul balinalarında gözlenen ölümlerin hiç biri doğal nedenlerle gerçekleşmiyor. Misinaların ve gemilerle çarpışmaların etkisi büyük. Çevresel faktörlerin en önemlisi ise ısınan suların onları doğal yollarından, güvenli bölgelerinden uzaklaştırması.

    Çözüm?

    Ekosistemi bir bütün olarak görmeyi öğreneceğiz. Bir balinanın ve bir sivrisineğin aynı derecede önem taşıdığını çocuklarımıza sağlam bir bilgi olarak aktaracağız.

    Bilimsel araştırmaların çoğalmasıyla ilgili bilim insanlarının desteklemek zorundayız.

    Balıkçılığın çevre uyumuyla ilgili çalışmaların artırılması gerekiyor.

    Bu noktada yenilikçi çalışmalara ihtiyaç var.

    Balıkçılık kanunlarına uyulması ve yönergelerin çevre odaklı olması tüm dünya hükümetlerinin odak noktası olmalı.

    Haberin tamamını bu linkte okuyabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu