YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Ağustos 2019

Mercan resifleri kurtulabilir

  • Paha biçilmez mercan resiflerinin geleceğiyle ilgili kaygılar günden güne derinleşirken, yeni bir araştırma onları kurtarmak için henüz geç kalınmadığının altını çiziyor.

    Mercan resiflerini sadece güzellikleriyle mi değerlendiriyorsunuz? Onlar bunun çok daha fazlası. Mercan resifleri, Dünya’nın deniz biyolojik çeşitliliğinin dörtte birine ev sahipliği yapıyor. Buna bağlı olarak yarım milyardan fazla insanın geçimini destekliyor. Dünya gezegeni son 30 yılda mercan resiflerinin yarısını kaybetti ve 2050 yılına kadar %90’ından fazlasının yok olacağı tahmin ediliyor.

    Mercan resiflerinin karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlar, aşırı avlanma, hastalıklar, kirlilik ve tabii ki iklim değişikliği olarak sıralanıyor. Uzaydan bile görülebilen dünyanın en büyük mercan kayalığı sistemi olan Büyük Bariyer Resifi küresel ısınmadan kaynaklanan aşırı sıcaklık stresi nedeniyle yarı yarıya küçüldü.

    Dünyanın dört bir yanındaki araştırmacılar bu konuya ilişkin çalışmalarını sürdürürken, geçen hafta yayınlanan ve mercan resifleri üzerine yapılan en kapsamlı çalışma olarak tanımlanan bir araştırma, resiflerin korunmasıyla ilgili bir çok çözüm önerisi ortaya koydu.

    Araştırmada 44 ülkede 2.500'den fazla mercan kayalığı sistemi araştırıldı. Araştırmanın sorumlusu olan bilim insanı Emily Darling’e göre, çalışan mercan resifleri hala var ve onları kurtarmak için çok geç değil. Darling, “Mercan resiflerini korumak ve iklim değişikliğinden etkilenen resifleri kurtarmak anlamına geliyor. Ancak gerçekçi olmak gerekirse -ciddi şekilde bozulmuş resiflerde- kıyı toplumlarının gelecek için yeni geçim kaynakları bulmaları gerekecek. ” şeklinde konuşuyor.

    Araştırmacılar, resifleri kurtarmak için üç koruma stratejisi belirledi: korumak, kurtarmak ve dönüştürmek. İlk stratejinin bir parçası olarak, uluslararası mercan resifleri koruma ağı, Doğu Afrika'da bulunan işleyen mercan resiflerinin Güneydoğu Asya, Mercan Üçgeni ve Pasifik'e korunmasına odaklanması öneriliyor. İkinci strateji, 2014-2017 mercan ağartma olayından etkilenen mercan resiflerinin hızlı bir şekilde toparlanmasını teşvik etmektir. Üçüncü stratejiyi ise, artık çalışmayan resiflere bağlı yaşam sürdüren kıyı bölgesi toplumlarına alternatif geçim kaynakları bulunmasına yönelik çalışmalardan oluşuyor.

    Araştırmacılar ayrıca, küresel sıcaklığın sanayi öncesi seviyelere göre iki santigrat derece ile sınırlandırılmasının, resiflerin hayatta kalmasını sağlamanın tek yolu olduğunu belirtti.

    Karbon emisyonlarının azalması, hükümetlerin ortak hareket planları geliştirmesi ve bilinçli yönetim kararları verilmesi mercan resiflerinin gelecekte var olmasını sağlayacak başlıca öneriler.

    Makalenin tamamını okumak için tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu