YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Eylül 2019

BM İklim Eylemi Zirvesi neler getirdi?

  • New York’ta gerçekleşen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Eylemi Zirvesi’nde iklim krizine yönelik birçok gelişme yaşandı. Rusya’nın Paris Anlaşması’nı kabul etmesi zirvenin en önemli sonuçlarından biri oldu.

    Ülkelerin iklim değişikliğiyle mücadele gücünü artırmak ve mücadele stratejilerini güçlendirmek hedefiyle 21-23 Eylül arasında New York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler İklim Hareketi Zirvesi önemli sonuçları da beraberinde getirdi. Dünyanın içinde bulunduğu iklim krizinin çözümüne yönelik olarak büyük önem taşıyan İklim Zirvesi’nin önemli bazı sonuçları şöyle:

    ·      Rusya Paris Anlaşması’nı onayladı. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi çerçevesinde sera gazları salınımını azaltmaya yönelik önlemleri içeren Paris Anlaşması’nın imzalanması zirvenin en önemli sonuçları arasında gösteriliyor.

    ·      Zirvede 59 ülke iklim planlarını 2020 sonuna kadar açıklama taahhüdünde bulundu. Küresel emisyonda yüksek payı olan Çin, ABD ve Hindistan da bu ülkeler arasında yer alıyor.  Küresel emisyonların yüzde 26’sından sorumlu olan 14 ülke iklim ile ilgili somut eylem planı açıklamadı.

    ·      Yunanistan, yenilenebilir enerji geçişi ile ilgili önemli bir adım attı ve 2028 yılı itibarıyla ülkedeki tüm linyit santrallerinin kapatılacağını açıkladı. Yunanistan’ın kurulu gücünün dörtte biri linyit santrallerinden oluşuyor.

    ·      Almanya, 2038 yılına kadar ülkedeki tüm termik santralleri kapatacağını ve Kömür Sonrası Enerji Küresel İttifakı’na katılacağını tekrar duyurdu. Almanya, zirve öncesi iklim eylem planını sunmuştu.

    ·      Hindistan’ın yenilenebilir enerji ile ilgili eylem planı adımı; 450 GW’lık güneş enerjisi santrali yatırımı yapılacağını açıklaması oldu.

    Yeşil İklim Fonu güçleniyor

    İklim eyleminin finanse edilmesi zirvenin en önemli başlıklarından birini oluşturuyor. İklim eylemi finansmanı amacıyla kurulan Yeşil İklim Fonu (GCF) ile ilgili açıklamalardan bazıları şöyle:

    ·      İklim Eylemi Zirvesi’nde 8 ülke toplam 1.5 milyar dolarlık kaynak aktaracaklarını açıkladı. Bu açıklamaların sonunda fonun bütçesi 7.4 milyar dolara çıktı.

    ·      Fransa, fona katkısını 1.54 milyar dolar olarak açıkladı. Bu katkının yüzde 80’i hibe, kalanı kredi şeklinde olacak.

    ·      Birleşik Krallık, kalkınma destekleri arasında iklim eylemine yönelik katkıyı iki katına çıkardığını açıkladı. Birleşik Krallık aynı zamanda, bu alanda yapacağı AR-GE (araştırma-geliştirme) çalışmalarının bütçesini 1 milyar dolara yükseltti.

    Kapanış konuşmasını yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Gueterres, zirvede önemli bir yol alındığını fakat gidecek daha çok yol olduğunu ifade etti. Gueterres, daha çok ülke ve şirketi eylem planı yapmaya davet etti ve ekledi. “Ülkelere daha önce söylediğimi yineliyorum: 2020 sonrasında hiçbir yeni kömür santrali yapılmamalı.”

    Zirve sonuçlarını bu linkten inceleyebilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu