YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Eylül 2019

Denizden gelen mesaj!

  • IPCC raporu, dünyadaki okyanuslar, buzullar ve kar örtüsünde hızla artan değişimleri gözler önüne seriyor. Buna göre; 2100 yılında deniz seviyesi 1 metre yükselecek ve milyonlarca insan göç etmek zorunda kalacak. Türkiye de riskli ülkeler arasında.

    İklim biliminin otorite kurumu olarak kabul edilen Birleşmiş Milletler (BM) Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) iklim değişikliğinin okyanus ve buzullar üzerindeki etkisinin incelendiği yıllık ‘Okyanus ve Kriyosfer Özel Raporu’nu 25 Eylül’de yayınladı. Buna göre; emisyonlar hızlı bir biçimde azaltılmazsa dünya, bu yüzyılın sonunda deniz seviyesinde yükselme, dağ buzullarında çöküş, deniz yaşamında önemli kayıplar ve şiddetli siklonlarda artış gibi sonuçlarla karşı karşıya kalacak.

    IPCC ‘Okyanus ve Kriyosfer Özel Raporu’, dünyadaki okyanuslar, buzullar ve kar örtüsünde hızla artan değişimler olduğunu ortaya koyuyor. Raporda, 2100 yılına gelindiğinde deniz seviyesinde 1 metrelik yükselmenin olacağı ve bu yükselmeyle birlikte kıyılarda yaşayan milyonlarca insanın göç etmek zorunda kalacağı ifade ediliyor. Risk altındaki kıyı bölgeleri arasında Türkiye de sayılıyor. Raporda, uydu görüntülerine göre Kuzey Buz Denizi'nin seviyesinin ikinci en düşük düzeye (yaklaşık 2.1 milyon km2) gerilediği belirtiliyor.

    İşte Okyanus ve Kriyosfer Özel Raporu’nun öne çıkan sonuçları:

    ·       Okyanuslar 2100 yılı itibarıyla geçen yüzyıla göre 10 kat hızlı yükselecek. Bu, 2100 itibarıyla deniz seviyesinde yaklaşık 1 metre yükselme anlamına geliyor. Deniz seviyesindeki yükselme, kıyılarda yaşayan milyonlarca insanın göç etmek zorunda kalmasıyla sonuçlanabilir.

    ·       Küresel ısınma uzlaşıldığı gibi 1.5 derecede tutulsa dahi, sıcak sulardaki mercan resiflerinin yüzde 90'ı yok olacak.

    ·       İçinde bulunduğumuz yüzyılda buz tabakalarında kitlesel erime bekleniyor. Grönland ve Antarktika buz tabakası yılda 400 milyar tondan fazla suyu okyanusa bırakmak suretiyle eriyor. Emisyonlar azaltılmazsa 2100 itibarıyla bazı dağlık bölgeler üzerindeki buzulların yüzde 80'i kaybolabilir, birçok buzul ise tamamen yok olabilir.

    ·      Emisyonların azaltılmaması yüzyıl sonuna kadar tüm dünyada; okyanuslarda yaşayan hayvanların yüzde 15 azalmasına ve balık avlama potansiyelinin yüzde 24 düşmesine yol açabilir. Küresel ölçekte şiddetli yağış ve kuraklığa neden olan Pasifik Okyanusu'ndaki sıra dışı yüzey sıcaklıklarını betimleyen El Nino'nun etkilerinin çok daha ciddileşmesi bekleniyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu