YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Aralık 2019

3.2 derece için yol ayrımındayız

  • Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın yıllık Emisyon Açığı Raporu’na göre; Paris Anlaşması’nın taahhütleri yerine getirilse bile, sıcaklıkların 3.2°C derece artma ihtimalinin güçlü olduğu görülüyor

    Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) raporu, 1.5 °C derece hedefine ulaşabilmek için önümüzdeki on yıl boyunca yılda yüzde 7.6’lık küresel emisyon azaltımı yapılması gerektiğini ortaya koyuyor. UNEP tarafından yayımlanan yeni raporda, 2020 ile 2030 yılları arasında küresel sera gazı emisyonlarında her yıl yüzde 7.6’lık azaltım yapılmadığı takdirde Paris Anlaşması‘nın 1.5°C derece hedefini gerçekleştirme fırsatının kaçacağı uyarısında bulunuldu. Her yıl, öngörülen 2030 emisyonları ile Paris Anlaşması’nın 1.5 °C ve 2 °C derece hedefleri ile tutarlı seviyeler arasındaki farkı değerlendiren Emisyon Açığı Raporu’na göre; Paris Anlaşması’nın tüm mevcut koşulsuz taahhütleri yerine getirilse bile, sıcaklıklar 3.2°C derece artarak, daha geniş ve daha tahrip edici iklim etkilerine yol açabilir. Verilere göre; ülkeler 1.5°C derece hedefinin tutturulması için önümüzdeki on yıl içinde küresel azaltım taahhütlerini en az beş kat artırmak zorunda.

     

    Açığı kapatmak zorundayız

    UNEP Genel Direktörü Inger Andersen raporla ilgili olarak, “İklim değişikliğine karşı erken ve güçlü bir şekilde harekete geçmeyerek gösterdiğimiz kolektif başarısızlığımız; ‘şimdi büyük azaltımlar yapmamız gerekiyor’ anlamına geliyor. Önümüzdeki on yıl boyunca, yılda yüzde 7’nin üzerinde emisyon azaltımı yapmamız gerekiyor. Bu da, ülkelerin yeni iklim taahhütleri konusunda 2020’nin sonuna kadar bekleyemeyeceklerini gösteriyor. Ülkeler (ve her şehir, bölge, işletme ve birey) şimdi hemen harekete geçmeli” ifadelerini kullandı. Andersen, 2020 yılında emisyonların hızla azalması için daha geniş kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğuna değinerek şöyle devam etti: “İklim eylemini ertelediğimiz yılların açığını kapatmak zorundayız. Bunları gerçekleştiremediğimiz takdirde, 1.5 °C derece hedefini tutturma ihtimalimiz 2030 yılından önce ortadan kalkacak.”

    1.5 derece mümkün

    Emisyon Açığı Raporu, 2020 yılında tüm ülkelerin Paris’in taahhütleri olarak bilinen Ulusal Katkıları’nı (NDC’ler) büyük oranda güçlendirmeleri ve bunların hayata geçirilmesi için politika ve stratejiler izlemeleri gerektiğinin üstünde duruyor. Rapora göre; Paris hedeflerinin gerçekleştirilmesi uzak bir hedef değil fakat çözümler yeterince hızlı veya büyük ölçekte hayata geçirilmiyor. İklim değişikliğinin 1.5 °C derece ile sınırlanabilmesi için hâlâ zaman var.

    2018 emisyonları rekor kırdı

    Raporun ortaya koyduğu bazı önemli konular şöyle;

    ·      Sera gazı emisyonları son on yıl içinde, yılda yüzde 1.5 arttı. Ormansızlaşma gibi arazi kullanım değişikliklerini de içeren 2018 emisyonları, 55.3 gigaton CO2 eşdeğeri (GtCO2e) seviyesine çıkarak rekor kırdı.

    ·      G20 ülkeleri toplam emisyonların yüzde 78’ini teşkil ediyor ancak sadece beş G20 ülkesi uzun vadeli sıfır emisyon hedefi taahhüdü verdi.

    ·      Sıcaklık artışının sınırlandırılması için, yıllık emisyonların 2030 yılında mevcut koşulsuz NDC’lerde 2 °C derece hedefi için belirtilen seviyenin 15 GtCO2e, 1.5 °C derece hedefi için belirtilen seviyenin ise 32 (GtCO2e) altında olması gerekiyor. Bu da, 2020 ile 2030 arasında 1.5 °C derece hedefi için yılda yüzde 7.6 ve 2 °C derece hedefi için yılda yüzde 2.7’lik emisyon azaltımı yapılması gerektiği anlamına geliyor. Bu azaltımların gerçekleştirilmesi için NDC’lerin, 1.5 °C derece hedefi için en az beş kat ve 2 °C derece hedefi için üç kat artırması gerekiyor.

    ·      Kısa vadede, gelişmiş ülkelerin adalet ve eşitlik nedeniyle emisyonlarını gelişmekte olan ülkelere göre daha hızlı azaltması gerekecek. Ancak tüm ülkelerin kolektif çabalara daha fazla katkıda bulunmaları şart. Gelişmekte olan ülkeler, gelişmiş ülkelerin başarılı çabalarını örnek alabilir, hatta onların önüne geçebilir ve daha temiz teknolojileri daha hızlı şekilde kullanmaya başlayabilir.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu