YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Aralık 2019

İklim Zirvesi bekleneni vermedi

  • Madrid'de düzenlenen 25’inci Birlemiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’nda; küresel karbon emisyonları miktarının dağılımı, çevresel bütünlük ve finansman konularındaki görüş farklılıkları aşılamadı. 

    İspanya’nın başkenti Madrid’de 2 Aralık’ta başlayan ve iki hafta süren 25’inci Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansı (COP25) sona erdi. Gelişmiş ülkelerin toplantı boyunca, gelişmekte olan ülkelerin baskısıyla karşı karşıya kaldığı gözlendi. Gelişmekte olan ülkeler küresel ısınmayla mücadelede ciddi taahhütler ortaya konmasını istiyor. COP25'e katılan BM üyesi 197 ülke, küresel karbon emisyonları miktarının dağılımı, çevresel bütünlük ve finansman konularındaki görüş farklılıklarını aşamadı. Gözlemcilerin yorumlarına göre; 25’inci BM İklim Değişikliği Taraflar Konferansı beklentileri karşılamaktan uzak bir buluşma olarak tarihe geçti.

    İklim eylemi finansmanı sorunu sürüyor

    2015’te imzalanan Paris Anlaşması'nın 6’ncı maddesinde yer alan, iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında ülkelerin iş birliğini artırmak ve iklim eylemine finansman sağlamak için bir piyasa mekanizması kurulması, zirvedeki tartışmaların odak noktasını oluşturdu. Gelişmekte olan ülkelerin talebi, iklim değişikliğiyle ilgili hedeflerin gerisinde kalan ülkelerin finansmanının gelişmiş ülkeler tarafından karşılanması oldu. Gelişmiş ülkelerin bazıları ise iklim değişikliğine karşı 2020'de başlanması öngörülen eylem planlarının 2023'e uzatılması yönünde baskı yaptı. Zirvenin en önemli beklentilerinden birini oluşturan, iklim değişikliğinden kaynaklanan zararlarla ilgili uluslararası bir mekanizma oluşturulması önerisiyle ilgili de herhangi bir gelişme sağlanamadı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu