YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Aralık 2019

Akdeniz ülkeleri sözünde durmadı

  • WWF’in ‘2020 Öncesi Akdeniz Ülkelerinin Denizlerini Koruma Karnesi’ başlıklı son raporuna göre; Akdeniz ülkeleri denizlerini koruma konusundaki taahhütlerini tam anlamıyla gerçekleştiremedi.

    WWF (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) tarafından yayınlanan ‘2020 Öncesi Akdeniz Ülkelerinin Denizlerini Koruma Karnesi’ adlı çalışma, Akdeniz ülkelerinin denizlerini koruma konusundaki taahhütlerini tam anlamıyla yerine getiremediğini ortaya koyuyor. Rapor; bugün Akdeniz’in sadece yüzde 1.27’sinin etkin şekilde korunduğunu, bunların da ağırlıkla Akdeniz’in kuzeyinde yer aldığını gösteriyor. 1976’da kabul edilen Barselona Sözleşmesi, Akdeniz’in kirliliğe karşı korunmasını ve eşsiz denizel biyolojik çeşitliliğini korumayı amaçlıyor. WWF’in raporu, Barselona Sözleşmesi’nin ve buna taraf olan ülkeleri amaçlarına ulaşamadığı gibi Akdeniz’in, petrol ve doğalgaz faaliyetlerinin baskısı altında bulunduğunu da ortaya koyuyor.

    WWF göreve çağırıyor

    Barselona Sözleşmesi’ne taraf olan Akdeniz ülkeleri, denizlerin korunması konusunda kat ettikleri yolu masaya yatırmak üzere İtalya’nın Napoli kentinde 2-5 Aralık tarihleri arasında bir araya geldi. WWF, bu toplantıda bir araya gelen bölge ülkelerinin temsilcilerini, iklim değişikliği ve insan baskısı gibi nedenlerle tehdit altında bulunan deniz canlılarını ve denizel habitatları korumak için gerekli yatırımları uygulamaya ve kaynakları artırmaya çağırdı. Akdeniz ülkelerinin liderlerinin, denizlerdeki biyolojik değerlerin korunmasını ve deniz ekosistemlerinin sürdürülebilirliğini birinci öncelik haline getirmesi ve 2030’a kadar Akdeniz’in en az yüzde 30’unu etkin şekilde korumayı taahhüt etmesi toplantıda öne çıkan başlıklar arasında yer aldı.

    Deniz koruma alanları çoğalmalı

    WWF’nin analizlerine göre;

    ·      Birçok Akdeniz ülkesi, son 10 yıl içinde Akdeniz’in birçok ülkesinde yeni deniz koruma alanları ilan edilmesi yönünde adım atmadı. Deniz koruma alanlarında en fazla artış gerçekleştiren iki ülke Fransa ve İspanya oldu. Arnavutluk, Hırvatistan, Yunanistan ve Malta da bazı adımlar attı. Mısır, İtalya, Slovenya ve Türkiye’de ise Deniz koruma alanları hâlâ çok küçük bir alana sahip.

    ·      Deniz koruma alanlarının sadece yüzde 2.48’i yönetim planına sahip. Yönetim planını etkin bir şekilde uygulayan deniz koruma alanlarının oranı ise sadece yüzde 1.27.

    ·      Akdeniz’in büyük bir bölümü hâlâ koruma altında değil, güçlü olarak korunan bölge oranı sadece yüzde 0.03.

    ·      Deniz koruma alanlarının oranı çok düşük ve var olan bu alanlar arasında güçlü bir korunan alanlar ağı yok.

    ·      19 Akdeniz ülkesi, Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi (CBD) Aichi Hedefleri kapsamında belirlenen 2020’ye kadar en az yüzde 10 deniz koruma alanı hedefini tutturmaktan uzak.

    Kaynak: WWF Türkiye

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu