YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Aralık 2019

Soyu tükenen canlı sayısı artıyor

  • Doğal yaşamın çeşitliliği konusunda dünyanın en zengin bölgelerinden olan Avusturalya bu özelliğini kaybediyor. Bu durum; ekosistemin ciddi tehdit altında olduğunu gösteriyor.

    Avusturalya’da yapılan ve insan etkilerinin canlılar üzerindeki sonuçlarını gösteren 'Soyu Tükenen Canlılar' araştırması, zengin canlı türlerine sahip Avusturalya’da ekosistemin çok ciddi bir tehdit altında olduğunu ortaya koydu. İnsan kaynaklı etkilerin analiz edildiği araştırmaya göre; 1788’den bu yana Avustralya’ya özgü 100 canlı türünün soyunun tükendiği kesin olarak ortaya kondu.

    Gerçek kayıp çok daha büyük

    'Soyu Tükenen Canlılar' araştırmasına göre; soyu tükenen 100 canlı türü hakkında bilgi mevcut fakat bilim insanları birçok canlı türünün de henüz kayıt altına bile alınmadan ortadan yok olduğunu tahmin ediyor. Yerli halkın bilgi ve gözlemlerine de başvurularak yapılan tahminlere göre; 1788’den bu yana soyu tükenen canlı sayısının resmi kayıtlardakinden yaklaşık 10 kat daha fazla olduğu düşünülüyor.

    Yok oluşun nedeni insan

    Avusturalya ekosistemindeki bu değişimin insan etkisinden kaynaklandığı, araştırmada net olarak ortaya konuyor. Kontrolsüz avlanma, nüfustaki aşırı artış, küresel ısınma ve doğal yaşam alanlarının zarar görmesi, kayıpların nedenleri arasında gösteriliyor. Avusturalya’da doğal yaşamı tehdit eden bir başka unsurun ise, yeni yerleşen insanların ülkenin doğal yaşamına ait olmayan hayvanları beraberlerinde getirmesi olduğu belirtiliyor.

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu