YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Ocak 2020

Küresel ısınmanın yeni tehdidi

  • Bilim insanları, atmosferde yıldırım, hortum ve fırtına yaratan yangın (PyroCb) bulutlarının bundan sonra daha sıklıkla oluşabileceğinden kuşkulanıyor.

    İnsanoğlunun küresel ısınma ile gelen yeni kabusu; pyrokümülonimbus / PyroCb (yangın) bulutları olabilir. Yapılan açıklamaya göre; atmosferde yıldırım, hortum ve fırtına yaratan yangın bulutlarının, bundan sonra daha sıklıkla oluşacağı, bu bulutların köz halindeki, sönmemiş ağaçları etrafa, uzak mesafelere püskürterek yeni yangınlara sebebiyet verebileceği düşünülüyor.

    Kanada’da da görülmüştü

    Kanada'da, 2016’da meydana yangın bulutları, 88 bin insanın yer değiştirmek zorunda kaldığı, 2 bin 400 ev ve iş yerinin kül olduğu doğa yangınının ardından gerçekleşmişti. Dünyada çok ender rastlanan bu durum, 27 milyon hektar arazinin yandığı Avustralya'nın güneydoğusunda meydana geliyor. EuroNews haberine göre; bu bölgedeki 100 adet yangın yeri hâlâ aktif olarak devam ediyor. Bilim insanları iklim krizi kötüye gittikçe ve küresel ısınma arttıkça, yangın sezonlarının uzadığını ve doğa yangınlarının çok daha şiddetli yaşandığını söylüyor. Bu görülmemiş büyüklükteki yangınların küresel iklimdeki etkileri de yeni yeni anlaşılmaya başlanıyor.

    Yangın bulutları nasıl oluşuyor ve ne yapıyor?

    PyroCb'ler, meydana geldikleri bölgelerde son derece büyük zarara neden oluyor. Bu çok şiddetli, tehlikeli ve öngörüsü zor hava olayı Flannigan'a göre, yangının başladığı noktanın 20-30 km çapındaki yerlerde yeni yangınlar çıkmasına neden oluyor. Özellikle yüksek ısı, kuru iklim ve sert rüzgâr bir araya geldiğinde, zincirleme bir felaket senaryosunun gerçekleşmesi kolaylaşıyor. Bir yangın yeterli şiddete ulaştığında, külleri, dumanı ve su buharını aynı anda atmosferde yükseltebilecek yukarı yönlü bir vakum oluşturuyor. Bunun oluşturduğu dev sütun, atmosferin üst katmanlarına doğru ilerliyor. Sıcak hava yükseldikçe soğuyup yoğunlaşarak bulut formasyonuna giriyor. Yangın aynı şiddetle devam ediyorsa bu bulut, birikme nedeniyle kısa süre sonra yayılarak daha geniş bir alanı kaplamaya başlıyor. Önce bu yangın bulutu, kendi yıldırım ve hortumlarını meydana getiriyor. Ardından yarattığı rüzgârla, çıkış noktasındaki yanan közleri etrafa saçmaya başlıyor ve yeni yangınlar başlatıyor. Başlayan yeni yangınlar da bu bulutu besleyerek daha da büyümesine neden oluyor.

    Haberin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz. (EuroNews)

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu