YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Şubat 2020

Yaban arılarında sıra dışı azalma

  • Hayatın devamlılığı için kritik öneme sahip yaban arılarının sayısında korkutan bir azalma olduğu ortaya kondu.

    Bilim insanları, iklim değişikliği ve insan etkilerinden kaynaklı olarak, dünyanın en önemli polen taşıyıcıları olan yaban arılarının sayılarında sıra dışı bir azalma olduğunu ortaya koydu. ‘Sciencemag’ sitesinde yer alan habere göre; yeni bir araştırma, 1970'ten bu yana Kuzey Amerika ve Avrupa'daki yaban arısı sayısının üçte bir oranında azaldığını ortaya koydu. Araştırma kapsamında, 1901-1974 ve 2000-2014 yıllarında, 66 yaban arısı türüne ait yarım milyondan fazla belge incelendi. Yaban arısı sayılarında 2000-2014 arasında hızlı düşüş tespit edilirken, 1901-1974 yıllarında ise arıların ‘belli bir bölgede’ bulunma olasılığı, yüzde 30'un üzerinde düştü.

     

    İklim kaosu etkili oldu

    Bilim insanları bu azalmada, iklim kaosu adı verilen, sıcak hava dalgaları ya da kuraklık gibi uç hava olaylarının sıklığının etkili olduğunu ifade ediyor. Ekosistemde yer alan farklı türler, sıcaklığa karşı farklı hassasiyet düzeylerine sahip ve birisi için çok sıcak olan diğeri için öyle olmayabiliyor.

     

    Besin zinciri tehdit altında

    Dünyada 250 civarında yaban arısı türü bulunduğu ve bunların birçok meyve, sebze ve yabani bitki için polen taşıyıcısı olduğu biliniyor. Hayatın devamlılığı konusundan bal arılarından daha etkili olan yaban arıları olmadan, bazı tarım ürünlerinin yetiştirilmesinde sorun yaşanacağı, bu durumun da, insanlar dahil çok sayıda canlı türünün besin zincirini risk altında bırakacağı belirtiliyor. Arıların yok oluşunda, iklim etkisi dışında, bitki türlerinin yok olması, biyolojik bozulma ve tarım ilacı kullanımının artması olduğu da verilen bilgiler arasında.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu