YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Şubat 2020

1.5 derecenin sırrı ne?

  • Küresel ısınmanın 1.5 derece ile sınırlı tutulması dünyamız için kritik önem taşıyor. Sıcaklığın 1.5 derece artması kuraklığı ve kıtlığı beraberinde getirebilir.

    Dünyanın havale eşiği olarak adlandırılan ve özellikle son 5 yıldır tüm küresel ısınma tartışmalarının odak noktası olan 1.5 derece hedefinin aşılmaması, dünya için kritik önem taşıyor. 1.5 ve 2 derece arasındaki küçük gibi görünen fark, başta insan sağlığı olmak üzere her alanda çok büyük bir yıkıma işaret ediyor.

    İnsan sağlığı risk altında

    İklim değişikliğinin insan sağlığı üzerinde çok yönlü olumsuz etkileri bulunuyor. Hastalıkların yayılımının artması, hava kirliliği, olumsuz çevre koşulları, bu olumsuz sonuçlar arasında. Sağlıklı su ve gıdaya ulaşım zorlukları, yetersiz beslenme ve zihinsel stres de, dolaylı olarak ortaya çıkan riskler. Küresel ısınmanın 1.5 derece ile sınırlı tutulabilmesi, bu risklerin birçoğunu azaltacak. Sadece sıtma hastalığının, bu hedefe ulaşılmasıyla birlikte 150 milyonluk azalma göstereceği tahmin ediliyor.

    Hava kirliliğiyle mücadele

    İklim değişikliğinin astım atakları ve diğer solunum rahatsızlıklarına sebep olan ozon kirliliğini yarattığı biliniyor. Küresel ısınmadaki artış, özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde havayı temizleyen iklim sistemlerini zayıflatıyor ve bu durum, insanın temel yaşam fonksiyonu solunumun kalitesini düşürüyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre; 2018 yılında dünya nüfusunun yüzde 97’si, önerilen hava alt limitini karşılayamayan bölgelerde yaşıyor. Yılda ortalama 7 milyon kişi ise hava kirliliği sebebiyle ölüyor.

    2050’de 84 milyon kişi aç kalabilir

    Hava sıcaklıklarının 1.5 derecenin üzerinde artmasıyla oluşan ağır koşullar, kuraklığı ve kıtlığı beraberinde getirebilir. Hızla önlem alınmadığı takdirde, küresel sıcaklıktaki her bir derece, artışın dünyadaki mahsul verimini düşürebilir. Bu düşüşün, buğdayda yüzde 6, mısırda yüzde 7.4, pirinçte yüzde 3.2 olması bekleniyor. Verimlilik azalması dışında gıdaların besin değerlerinin düşme riski de bulunuyor. Kuraklıkla gelen bir başka risk ise artan sıcaklıkların gıda güvenliğini tehdit edecek olması. Araştırmalar sıcaklık artışının 2 dereceye ulaşmasının, 2050 yılında 84 milyon kişiyi açlık riski ile karşı karşıya bırakacağını ortaya koyuyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu