YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Şubat 2020

Hava kirliliğinin maliyeti günde 8 milyar dolar

  • Uluslararası çevre örgütü Greenpeace’in raporuna göre; fosil yakıtların neden olduğu hava kirliliği günde 8 milyar dolarlık ekonomik kayba neden oluyor.

    Greenpeace tarafından yayınlanan ‘Toksik Hava: Fosil Yakıtların Bedeli’ adlı rapor, fosil yakıt kaynaklı hava kirliliğinin yılda 4.5 milyon ölüme ve 2.9 trilyon dolarlık maddi kayba neden olduğunu ortaya koydu. Fosil yakıtların neden olduğu hava kirliliğinin 184 ülkeye maliyeti hesaplandı. Türkiye, maliyet sıralamasında 184 ülke arasında 16’ncı sırada yer aldı.

     

    Ekonomik yük Çin, ABD ve Hindistan’da

    Fosil yakıtların neden olduğu hava kirliliğinin en yüksek maliyetini Çin, ABD ve Hindistan taşıyor. Çin’in hava kirliliğinden doğan ekonomik kaybı yılda 900 milyar, ABD’nin 600 milyar, Hindistan’ın ise 150 milyar dolar olarak gerçekleşiyor. Hava kirliliğinin Türkiye’ye maliyeti ise yılda ortalama 21 bin dolar. Türkiye; trafikten kaynaklı hava kirliliğinde ABD, Almanya, Rusya ve Japonya ile birlikte başı çekiyor. 

     

    Kirli hava erken ölüm getiriyor

    ‘Toksik Hava: Fosil Yakıtların Bedeli’ raporu, insan kaynaklı hava kirliliğinin en önemli sebeplerinden birinin saç kılından daha küçük partiküller olan PM 2.5 olduğunun altını çiziyor. Fosil yakıtlardan kaynaklı PM 2.5 salımı, tüm dünyada yılda 7.7 milyon kişinin astımla ilişkili sorunlarla acil servislere başvurmasına, 40 bin çocuğun ise 5 yaşına gelmeden hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu