YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Şubat 2020

Antarktika’da rekor sıcaklık

  • Antarktika'nın Seymour Adası'nda sıcaklığın 20.7 dereceye yükseldiği gözlendi. Bu değer, buzul erimesini hızlandırıcı bir etkiye sahip.

    Antarktika kıtasında hava sıcaklığı 20.75 dereceye çıkarak rekor kırdı. Seymour Adası'nda Brezilyalı bilim insanlarınca 9 Şubat'ta kaydedilen sıcaklığın Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından henüz teyit edilmediği ancak son dönemde kıtanın sıcaklığının yükseldiğini gösteren diğer ölçümlerle birlikte küresel ısınmaya yönelik endişeleri artırdığı belirtiliyor. Brezilyalı bilim insanı Carlos Schaefer, söz konusu sıcaklık değerinin uzun süreli bir ölçümle elde edilmediğini bu nedenle de sıcaklık eğilimi çalışmalarında kullanılmayacağını belirtti. Schaefer, bu sıcaklık değerinin bir değişimin başlangıcı olduğunun da göz ardı edilemeyeceğini sözlerine ekledi.

     

    Deniz seviyesinde artış ihtimali

    Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Meteoroloji Örgütü'nden alınan verilere göre; Antarktika sıcaklık ortalamaları son 50 yılda yaklaşık 3 derece arttı ve batı kıyısındaki buzulların yüzde 87'si geri çekildi. Küresel ısınmanın etkisiyle de erimeler son 12 yılda hızlandı. Öte yandan bilim insanları, Güney Kutbu'ndaki erimenin hızlanmasının tehlikeli olduğuna vurgu yaparak, önümüzdeki yıllarda deniz seviyesindeki yükselmenin en az 3 metre artacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

     

     

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu