YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Şubat 2020

Okyanuslarda asit oranı yükseliyor

  • Atmosferde artan karbondioksit deniz suyuna karışarak asit oranını artırıyor ve bu fenomen ekosistemlerin ihtiyaç duyduğu minerallerin yok olmasını sağlıyor.

    Gezegen ekosisteminin sağlıklı bir biçimde varlığını sürdürebilmesinde büyük rolü olan okyanusların, milyonlarca yıldır istikrar gösteren yüzey asiditesinde çarpıcı bir artış olduğu saptandı. Bu artışın etkilerinin, küresel ölçekte pek çok deniz ekosisteminde giderek daha fazla hissedileceği tahmin ediliyor. Bunun sonucunda, türlerin yok olmasından, deniz ekonomisine kadar geniş bir yelpazede olumsuz etkiler görülebilir.

     

    Ekosistem bütünlüğü risk altında

    Okyanus asitlenmesi, deniz sularının atmosferden emdiği karbondioksitle tepkimeye girmesiyle meydana geliyor. Bunun sonucu olarak daha fazla asidite artırıcı kimyasal açığa çıkıyor ve deniz organizmalarının varlığını sürdürebilmek için ihtiyaç duyduğu kalsiyum gibi önemli mineraller azalıyor. Milyonlarca yıldır istikrarlı olan yüzey asiditesi, son 150 yılda yaklaşık yüzde 26 arttı. Laboratoire d'Océanographie de Villefranche, CNRS ve Sorbonne Üniversitesi’nin Araştırma Direktörü Dr. Jean-Pierre Gattuso, asitlenme artışındaki ana sebebin insan faaliyetlerinden kaynaklı karbondioksit artışı olduğunu belirterek, “Hiçbir şey olmamış gibi devam edilirse, okyanus asitlenmesi 2100’e kadar yüzde 150 daha artar” ifadelerini kullandı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu