YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Kasım 2007

Doğa Bile İsyan Etti

  • Nisan 2007'de büyük törenlerle açılan Karadeniz Sahil Yolu tehlike saçmaya başladı.        

    13.11.2007 Birgün

    Geçtiğimiz haftalarda Danıştay 6. Dairesi'nin atadığı bilirkişinin raporunda "insanlık unutulmuş" denilerek yerden yere vurulan ve Nisan 2007'de büyük törenlerle ve bizzat Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılan Karadeniz Sahil Yolu tehlike saçmaya başladı. Havaların bozmasıy-la birlikte on gün içinde iki kez dalgaların yola fırlattığı taşlar trafik güvenliğine zarar verirken, yolun Çayeli şehir geçişinin Karlıdere mevkisi ile Yaka Mahallesi arasındaki 10 kilometrelik bölümü, 3 Kasım'da meydana gelen fırtınada dalgaların yola ulaşması nedeniyle ulaşıma kapandı. Ayrıca bu esnada bölgeden geçen bir otomobilde dalgaların fırlattığı taşlardan zarar gördü. Bu sorunun üzerinden bir hafta geçmeden aynı bölgede aynı sorunun yaşanması üzerine Karayolları inceleme başlatı.

    Beklenmiyormuş
    Karayolları 10. Bölge Müdürü Murat Boydaş ise on gün içinde iki kez tekrarlanan sorun hakkında yaptığı açıklamada, zaman zaman fırtına nedeniyle yola zarar gelmesini beklediklerini, ancak bu ölçüde ve sıklıkta olmasını beklemediklerini söyledi. Fırtına nedeniyle oluşan dalgaların her defasında sahil yolunun aynı yerinde zarara neden olması üzerine inceleme başlattıklarını ifade eden Boydaş, "Bu durumu inceleyeceğiz. Gerekirse heyet de kuracağız. Sonuçta yol kalacaktır. Dalga yüksekliği hesaplanamadığı için sorun olmuş olabilir. Denizin içinde veya sahilde alınabilecek önlemleri alacağız" diyerek sorunu yorumladı. Boydaş ayrıca yol boyunca denizde yapılan 'T' mahmuzlarının faydasının önümüzdeki yıllarda görüleceğini, bu mahmuzların yapıldığı yerlerde zamanla kumsal oluşacağını, böylece denizin derinliğinin azalacağını ve bu yüzden dalgaların kıyıya ulaşamayacağını da iddia etti.

    İnceleme Yapılmadı mı?
    Karadeniz Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hızır Önsoy ise, Karadeniz Sahil Yolu'nda yaşanan sorunla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, iki kez ulaşımın kapandığı Çayeli'nin deniz taban eğiminin, bölgede en fazla eğimin olduğu yerlerden biri olduğunu vurguladı. Kuzey yönlü rüzgarın da etkisiyle, eğim fazla olduğu için dalgaların süratli bir şekilde gelerek kıyıya yakın yerlerde patladığını söyleyen Önsoy, deniz seviyesinin altına set yapmak veya kıyıya duvar örülmesi suretiyle soruna çözüm bulunabileceğini belirtti. Önsoy'un bu açıklamalarından sonra, akıllara, böyle büyük bir projede bu sorunun neden daha önce düşünülmediği ve çözüm yaratılmadığı soruları geldi.

    http://www.birgun.net/bolum-56-haber-53092.html#haber_basi    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu