YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Mart 2020

İklim değişikliği sahilleri tehdit ediyor

  • Son 30 yılda sahillerdeki değişimi uydu görüntüleri aracılığıyla inceleyen uzmanlara göre; iklim değişikliği kontrol altına alınamazsa yüzyılın sonuna kadar dünya sahillerinin yarısı yok olacak

    İtalya'da Avrupa Birliği Ortak Araştırma Merkezi’nde görevli uzmanlar tarafından yapılan bir çalışma, küresel ısınma kontrol altına alınmadığı takdirde dünya sahillerinin yarısının yok olacağını ortaya koydu. Son 30 yılda sahillerdeki değişimi uydu görüntüleri aracılığıyla inceleyen uzmanlara göre; 2100 yılına kadar küresel sıcaklık artışının ortalama 2.4 derece olması, sahilleri büyük bir riske sokuyor.

     

    Avusturalya sahilleri ilk sırada

    Sıcaklığın 2.4 derecenin üzerinde olması ise deniz suyu seviyesinde daha fazla artışa, bazı bölgelerde daha şiddetli fırtınalara, dolayısıyla daha fazla sahilin yok olmasına neden olabilir. Çalışmaya göre; kumsallarını en fazla kaybedecek ülke Avustralya olacak. Ülkede 11 bin 400 kilometre uzunluğunda sahil şeridinin yok olabileceği belirtiliyor.  ABD, Meksika, Çin, Rusya, Arjantin ve Şili'nin de binlerce kilometrelik sahil şeridini yitirebileceği araştırmanın sonuçları arasında.

     

    100 metrelik erozyon yaşanabilir

    Çalışmayı gerçekleştiren uzmanlar, yüzyılın sonuna kadar, dünyadaki sahillerin neredeyse yarısında 100 metreden fazla erozyon yaşanacağını öne sürüyor. Bu da sahillerin yok olması anlamına geliyor. Çalışmada, Batı Afrika'da Gambiya ve Gine-Bissau'nun, sahillerinin yüzde 60'ından fazlasını kaybedebileceği, Pakistan ve Komor Adaları ile Manş Denizi'nde Jersey Adası'ndaki kumsalların da büyük risk altında olduğunun altı çiziliyor. Uzmanlar, Paris Anlaşması'nda belirlenen küresel ortalama sıcaklıklardaki artışın tercihen 1.5 derece ile sınırlandırılması hedefini, çalışmaların bugünkü hızda yürümesi durumunda erişilebilir görmediklerini de belirtiyorlar.

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu