YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Nisan 2020

Koronavirüsle mücadele çevreye darbe vurdu

  • Koronavirüs ile mücadele döneminde sürdürülebilirlik önlemlerini ve özellikle de plastik kirliliğini göz ardı etmememiz gerekiyor. Uzmanlar, insanların tek kullanımlık malzemelere olan eğiliminin çevreci mücadeleye büyük bir darbe vuracağını düşünüyor.

    Koronavirüs ile mücadele sırasında tek kullanımlık malzemelerin tüketiminde büyük artış oldu. Marketlerdeki naylon torba satışları ise yüksek miktarlara ulaştı. Uzmanlar, insanların tek kullanımlık malzemelere olan eğiliminin çevreci mücadeleye büyük bir darbe vuracağını düşünüyor. Bunun önemli sebeplerinden biri, geri dönüşüme gidebilecek olan kağıt, plastik, şişe, teneke kutu gibi malzemelerin enfekte olma ihtimaline karşı doğrudan çöp sahalarına gönderiliyor olması.

    Emisyon azaldı plastik arttı

    Salgının, azalan gürültü ve hava kirliliği sebebiyle çevre için bazı olumlu etkiler yarattığı kabul ediliyor. Endüstriyel faaliyetlerin ve trafiğin azalması, daha az sera gazı salımına sebep oluyor. Fakat tüm dünya, önüne geçilemez bir plastik kirliliği yaratıyor. Geri dönüşüm şirketi TerraCycle'ın kurucusu ve CEO'su Tom Szaky, “Dünya nesnel olarak daha iyi nefes alıyor. Bu; büyük ironi. Çünkü dünya daha iyi nefes alacak ancak daha büyük bir çöp kriziyle uyanacak.”

    Su ve sabuna güvenin

    Tek kullanımlık malzemeler daha güvenli görülüyor ama bu noktada uzmanların uyarıları var. Tek kullanımlık malzemelerin, insan eli değmeden üretilseler bile ambalajdan çıktıktan sonraki yolculukları her zaman sağlıklı değil. Örneğin büyük balyalar halindeki plastik bardakların, insan eliyle otomatlara yerleştiriliyor olma ihtimali var. Bunun yerine evlerde su ve sabunla yıkanan cam veya paslanmaz çelik su mataralarının daha güvenli olduğu belirtiliyor. Aynı şekilde, marketlerden alışveriş sonrası alınan naylon torbaların, evlerimizde su ve sabunla yıkanan bez torbalardan daha güvenli olmadığının altı çiziliyor.

    Maske ve eldiven atıkları ayrı toplansın

    Koronavirüs ile mücadelenin, üzerinde en çok konuşulan iki malzemesi olan plastik eldiven ve koruyucu maskeler de, geri dönüşüm umudu olmadan çöpe gidecek olan malzemeler arasında yer alıyor. Maske ve eldivenlerin enfekte olmuş olması onları geri dönüşümden alıkoyuyor. Çevreci gruplar, belediyelerin sadece bu malzemeleri toplayan geri dönüşüm kutuları bulundurmasını ve bu kutulardan çıkacak olan atıkların dezenfekte edilerek geri dönüşüme gönderilmelerini öneriyor. Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde bazı belediyeler sadece eldiven ve maske toplayan geri dönüşüm kutuları bulundurmaya başladı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu