YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Mayıs 2020

Temiz hava 11 bin kişiye can olacak

  • Temiz Hava ve Enerji Üzerine Araştırmalar Merkezi’nin (CREA) son raporuna göre; Avrupa'da giderek daha temiz hale gelen havanın etkisiyle ölüm sayılarında 11 bine yakın düşüş bekleniyor

    Avrupa’da koronavirüs nedeniyle alınan önlemler sayesinde hava kirliliği oranlarında büyük düşüş görüldü. Endüstriyel kullanım ve sokağa çıkma yasağı nedeniyle durma noktasına gelen trafik, şehirlerdeki havanın temizlenmesi sonucunu yarattı. Temiz Hava ve Enerji Üzerine Araştırmalar Merkezi’nin (CREA) yayınladığı son rapora göre; koronavirüs tedbirleri ile sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanan Avrupa'da, temizlenen havanın da etkisiyle 11 bin daha az ölüm görülmesi bekleniyor.

     

    Fosil yakıt oranları düşüşte

    Koronavirüs salgınının önüne geçmek için alınan önlemler Avrupa’da ekonomileri yatay seyre geçirirken, kömür bazlı enerji kullanımı da yüzde 40 azaldı. Petrol bazlı enerji kullanımı ise üçte bir düştü. Bu durum, kıtadaki hava kirliliğini de gözle görülür şekilde azalttı. Çalışmaya göre; kömür ve petrol kullanımındaki düşüş sebebiyle havadaki nitrojendioksit (NO2) yüzde 37 azaldı. PM2.5 olarak bilinen hava kirletici küçük parçacıkların oranı da yüzde 10 düştü.

     

    Hava kirliliği ölüm sebebi

    Geçen ay yayınlanan bir araştırmaya göre; hava kirliliği dünya genelinde insan ömrünü ortalama 3 yıl kısaltıyor. Hava kirliliğinden her yıl 8.8 milyon erken ölüm gerçekleşiyor. Araştırmayı yorumlayan Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) Sağlığın Çevresel ve Sosyal Etkenleri Direktörü Maria Neira, bu verilerin hükümetlere ekonomilerini yeniden şekillendirmede rehber olması gerektiğini söyledi. Neira, "Maskelerimizi sonunda yüzümüzden çıkardığımızda, temiz hava solumaya devam etmek istiyoruz. Eğer gerçekten dünya, ülkelerimiz ve toplumlarımızın sağlığı ile ilgili kaygılarımız varsa, fosil yakıtlara bağlı olmayan bir enerji üretim şekli bulmalıyız" ifadelerini kullandı.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu