YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Mayıs 2020

Yeşil teşvik ekonomiye umut oldu

  • Oxford Üniversitesi’nin yaptığı araştırma, koronavirüs krizi için hazırlanan yeşil ekonomi iyileştirme paketlerinin, küresel ekonominin toparlanması ve iklim krizi mücadelesi için önemine dikkat çekiyor.

    Oxford Üniversitesi’nin yürüttüğü İngiltere merkezli araştırmaya göre; ekonomik kalkınmanın teşvik edilmesi konusunda sera gazını azaltmaya yönelik geliştirilen projelere ağırlık verilmesi, geleneksel teşvik paketlerinden çok daha yüksek geri dönüşler sağlıyor. Uzmanlar, İngiltere’nin sorunlu konut stoğunun giderilmesi, elektrikli taşıtlar için şarj ağlarının geliştirilmesi, bisiklet dostu yolların tasarlanması, sel koruması ve ağaç dikimi gibi yenilikler getiren enerji verimlilik programlarının, uzun vadede hem ekonomiye hem de iklim mücadelesine katkıda bulunduğunun altını çiziyor.

     

    Uzun vadeli planlara ihtiyaç var

    Araştırmaya göre; teşvik paketlerinin sürdürülebilirliği ve küresel iklim kriziyle mücadeleyi destekliyor olması, ekonomik kalkınmayı da hızlandıracak. Ayrıca; az ve orta düzey becerilerle yapılabilecek iş olanaklarının sayısını da artıracak. Yeşil teşvik projelerini, 2008 küresel mali krizden sonra alınan önlemler gibi geleneksel teşviklerle karşılaştıran çalışma; yeşil projelerin daha fazla iş fırsatı yarattığını, hükümetlere kısa vadede daha yüksek getirisi olduğunu ve uzun vadede maliyet tasarruflarında artış sağladığını ortaya koydu.

     

    Yeni bir dünya için yeşil toparlanma

    Hükümetlerin 2008 mali krizi sonrası hazırladığı teşvik paketlerinde karbon azaltma potansiyeli büyük ölçüde göz ardı edilmişti. Ancak bu sefer, ülkelerin hali hazırda Paris Anlaşması çerçevesinde verdikleri emisyon azaltma taahhütleri sayesinde, karbon seviyelerini dikkate almasını gerektirecek bir çerçeve bulunuyor. Oxford Ekonomik Politika Değerlendirmesi’nde (Oxford Review of Economic Policy) yayımlanan çalışmanın bulguları, koronavirüs krizi esnasında önde gelen uzmanların yaptığı ‘yeşil toparlanma’ çağrılarına akademik destek sağlıyor. Çalışma aynı zamanda fosil yakıt şirketleri, havayolları ve otomobil imalatı gibi ağır kirletici sektörler için hazırlanacak kurtarma faaliyetlerine şirketlerin iklim etkilerini azaltmalarını gerektirecek koşullar eklenmesini de destekliyor.

     

    Haberin orijinaline buradan ulaşabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu