YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Mayıs 2020

Koronavirüs küçük balıkçıyı vurdu

  • WWF Akdeniz Girişimi yayınladığı ‘Akdeniz’de Covid-19 Krizi ve Balıkçılık’ başlıklı metinde, koronavirüsten etkilenen küçük ölçekli balıkçıları kriz sonrasına hazırlamak gerektiğini belirterek bir dizi öneri sıraladı.

    Koronavirüs (Covid-19) krizinin Akdeniz’deki ekonomik faaliyetler üzerindeki etkileri, Türkiye’de daha çok küçük ölçekli balıkçılık sektöründe kendini gösteriyor. Kıyı bölgelerinde genellikle günübirlik faaliyet gösteren küçük ölçekli balıkçıların, sokağa çıkma kısıtlamalarıyla faaliyetlerini durdurmak zorunda kalmaları; maliyetlerin artması ve arz-talep dengesinin bozulmasına, ilk satışta dezavantajlı duruma düşmelerine neden oluyor. Bu olağandışı dönemde tüm balıkçılık sektöründe olduğu gibi küçük ölçekli balıkçılık için de koşullar yeniden şekilleniyor. WWF-Akdeniz Girişimi (MMI), pandemi sürecinde yaşanan gelişmelerden etkilenen balıkçılık sektörünün içinde bulunduğu krizin, Akdeniz’de balıkçılık faaliyetlerinin yeniden planlanması ve balık stoklarının yeniden canlandırılması sürecini hızlandırmak için yeni bir başlangıç olarak değerlendirilebileceğine dikkat çekti.

     

    Balık stokları canlandırılmalı

    WWF’in (Dünya Doğayı Koruma Vakfı) ‘Akdeniz’de Covid-19 Krizi ve Balıkçılık’ başlıklı duruş metninde şu önerilere yer verildi:

    1. Küçük ölçekli balıkçıların, faaliyetlerini devam ettirememeleri nedeniyle yaşadıkları maddi kayıplar; hem balıkçılığın ekonomik sürdürülebilirliğine hem de denizlerdeki balık stoklarının yeniden canlanmasına katkı için devlet desteği ile telafi edilmeli.

    2. Aşırı avlanan balıkların stoklarının yeniden canlanabilmesini sağlamak için tüm balıkçılık faaliyetlerinin durdurulması değerlendirilmeli. Balıkçıların uğrayacağı maddi kayıplar devlet tarafından sağlanacak fonlarla desteklenmeli.

    3. Küçük ölçekli balıkçılar için ilk satışta ürünün değerini artırabilecek pazarlama seçenekleri geliştirilmeli.

    4. Balıkçılık faaliyetleri, uzun vadede deniz ekosistemlerinin sağlığını ve insan refahını güvence altına alan politikalara öncelik verilerek yeniden planlanmalı.

    Balık stoklarının canlanması için çalışmalar hızlandırılmalı.

    5. Her türlü yasa dışı, kayıt dışı ve kural dışı (YKK) faaliyetlerde olası bir artışın engellenmesi için gerekli tedbirler alınmalı.

     

    Metnin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu