YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Mayıs 2020

‘Her zamanki yaşantımıza geri dönemeyiz’

  • Tüm dünyada 750 milyondan fazla insanı temsil eden C40’ın belediye başkanları yayımladıkları ilkeler bildirisinde, iklim kriziyle mücadeleye yönelik yeni planlarını duyururken, her zamanki yaşam ve iş yapma şekline geri dönülemeyeceğine vurgu yaptı. 

    Dünyanın önde gelen şehirlerinin belediye başkanları, eğer insanlık iklimsel çöküşü engelleyebilecekse koronavirüs krizi sonrasında ‘her zamanki yaşantıya’ geri dönülemeyeceği uyarısında bulundu. Geçtiğimiz hafta Avrupa, Amerika ve Afrika’dan belediye başkanları, yeni oluşturulan C40 ekonomik görev gücü kapsamında münazaralar gerçekleştirdi. (C40 Kentleri -C40 Cities- iklim değişikliği konusunu ele almak üzere metropol kentlerin bir araya gelerek oluşturdukları ağ) Liderler, krizle mücadele için düşük karbonlu ve sürdürülebilir bir toparlanmayı destekleme planlarını koordine etmeyi kabul etti. 750 milyondan fazla insanı temsil eden belediye başkanları, iyileşme planlarının merkezine eşitlik ve iklim mücadelesini koymayı taahhüt ettikleri bir ‘ilkeler bildirisi’ yayımladı. C40 Başkan Yardımcısı Sadiq Khan, pandemi sonrası ‘daha iyi bir gelecek kurma’ konusunda kararlı olduklarını söyledi. Khan, “Koronavirüs, toplumumuzdaki eşitsizlikleri ve ekonomimizdeki derin sorunları göz önüne çıkardı. Yeni bir normal ve iklim kriziyle yeni mücadele yolları yaratarak bu krizden çıkmalıyız” dedi.

     

    New York’ta değişim şart

    New York City belediye başkanı ve bildiri imzacılarından Bill de Blasio şu değerlendirmede bulundu: “Statükoyu koruyan, yarım alınmış önlemler kayda değer bir değişim yaratamaz veya bizi bir sonraki krizden koruyamaz. Şu zamanlar için yeni bir düzene ihtiyacımız var. Yaşamları yeniden inşa eden, eşitliği savunan ve bir sonraki ekonomik, sağlık veya iklim krizini önleyen büyük bir değişime ihtiyacımız var.”

     

    Londra’da bisikletler desteklenecek

    Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan ise geçtiğimiz Çarşamba günü, karantina sonrasındaki otomobil kullanımı artışının ve kirliliğin önüne geçmek için bisikletçilere ve yayalara daha çok alan tanınmasına dair planlarının duyurusunu yaptı. Khan, Londra’da ulaştırma (TFL) için yapılan bir modellemede, karantina önlemleri sonrası insanların toplu taşıma kullanmayı tercih etmemesiyle, bisikletlerde 10, yayalarda ise beş kata kadar artış yaşanabileceğini belirtti.

     

    33 şehir taahhütte bulundu

    İlkeler bildirisi şu ana kadar Los Angeles’tan Lizbon’a, Sao Paulo’dan Seoul’e 33 şehir temsilcisi tarafından imzalandı. Bildiride ayrıca, ‘İklime yönelik acil eyleme geçilmesi ekonomik iyileşmeyi hızlandıracak, sosyal eşitliği destekleyecek ve birçok yeni sektörde birçok iş kolu açacak’ ifadesi yer alıyor. Birçok şehir, düşük karbonu ve sürdürülebilir iyileşmeyi destekleyen, Milano ve Mexico City’de yeni bisiklet yolları yapımı; New York ve Seattle’da ise yaya yollarının genişletilmesi gibi planlarını duyurdu. Manchester’da belediyeden sağlanacak 5 milyon poundluk fon ile, yerel yönetimlerin yaya yollarını genişletmesi, tek şeritli yol yapımı, yerleşim bölgelerinden trafik akışının kaldırılması ve daha fazla bisiklet şeridi yapılması planlanıyor.

     

    Kaynak: İklimHaber

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu