YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Haziran 2020

Birleşmiş Milletler bilgi kirliliğiyle mücadele edecek

  • Birleşmiş Milletler güvenilir, doğru bilginin hacmini ve bu bilgiye erişimi artırarak koronavirüs hakkında çoğalan bilgi kirliliğiyle mücadele amacıyla ‘Verified’ (teyit edilmiştir) isimli küresel bir kampanya başlattı.

    Birleşmiş Milletler (BM) güvenilir, doğru bilginin hacmini ve bu bilgiye erişimi artırarak koronavirüs hakkında çoğalan bilgi kirliliğiyle mücadele ediyor. Bu amaçtan yola çıkarak ‘Verified’ (teyit edilmiştir) isimli küresel bir kampanya başlattıklarını belirten BM Genel Sekreteri António Guterres, “Sanal alanlarımızı yalan, korku ve nefret yayanlara bırakamayız” dedi. Yanlış bilginin uygulamalar ve kişiler arasında çevrimiçi olarak yayıldığını hatırlatan Guterres şöyle devam etti: “Bu içeriği hazırlayanlar, üretim ve dağıtım metotlarını bilinçli olarak kullanıyor. Buna karşı koymak için bilim insanları ve BM gibi kuruluşların insanlara güvenebilecekleri doğru bilgiyi ulaştırmaları gerekiyor.”

    Bilim, birliktelik ve başarı hedefleniyor

    BM Küresel İletişim Dairesi tarafından başlatılan ‘Verified’ kampanyasıyla şu üç tema üzerinde bilgi sağlanacak:

    *Hayat kurtarmak için bilim

    *Yerel ve küresel iş birliği geliştirmek için birliktelik

    *Etkilenen kesimlerin savunuculuğunu yapmak için başarı.

    Kampanya ile ayrıca iklim krizi, yoksulluğun temel nedenleri, eşitsizlikler ve açlık ile mücadele konularındaki çalışmalar da desteklenecek. Bu girişimle, dünyanın dört bir yanındaki insanlardan ‘bilgi gönüllüleri’ olmaları; aileleri ve toplum sağlığı ve iyiliği için güvenilir bilgileri paylaşmaları isteniyor. ‘Dijital ilk müdahale birimi’ olarak adlandırılan bu gönüllüler, sosyal medyada kullanabilecekleri günlük olarak teyit edilmiş içeriğe erişebilecek. Böylece, bilgi kirliliğinin önüne geçilecek ve bilgi ihtiyacı karşılanmış olacak.


    Zararlı içerik ve nefret söyleminin önüne geçilecek

    ‘Verified’, BM kuruluşları, BM ülke ekipleri, tanınmış şahsiyetler, sivil toplum, iş dünyası ve medya kuruluşları ile ortaklık halinde güvenilir, doğru içeriği sağlayacak ve koronavirüs bağlamında sosyal medyada görülen nefret ve zararlı içeriğin sonlanması için çalışacak. BM Küresel İletişimden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Melissa Fleming, söz konusu girişimle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Birçok ülkede dijital kanallarda bilgi kirliliği artıyor. Bu da; sağlık hizmetlerini olumsuz etkiliyor ve gerginlik yaratıyor. Krizi, azınlıklara karşı kullanmaya çalışanlar olduğu görülüyor. Ekonomik ve sosyal sorunların artması halinde bu durum daha da ciddileşebilir” dedi. Fleming, söz konusu sorunların aşılması için ‘Verified’ girişiminin kriz döneminde insanların yardımlaşması, birbirine destek olması gibi olumlu gelişmeleri de vurgulamayı ve küresel dayanışmanın artmasına katkı sağlamayı amaçladığını söyledi. Girişim kapsamında, dünyanın önde gelen sosyal seferberlik organizasyonlarından biri olan ‘Purpose’ ile iş birliği yapılıyor. Girişim IKEA Vakfı ve Luminate tarafından da destekleniyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu