YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Aralık 2020

İklim Zirvesi yine umut vermedi

  • Birleşmiş Milletler, İngiltere ve Fransa’nın ortaklaşa ev sahipliği yaptığı 2020 İklim Zirvesi’nde 75 dünya lideri altı saat süren çevrimiçi konferansta bir araya geldi. Fransa ve Çin gibi büyük karbon salıcılarının beklenen taahhütlerde bulunmaması hayal kırıklığı yarattı.

    Birleşmiş Milletler (BM), Birleşik Krallık ve Fransa’nın ortaklaşa ev sahipliği yaptığı 2020 İklim Zirvesi’nde 75 dünya lideri altı saat süren çevrimiçi konferansta bir araya geldi. Paris İklim Anlaşması’nın beşinci yıl dönümüne denk gelen 12 Aralık’ta düzenlenen etkinlikte, liderler iklim kriziyle mücadele için karbon kesme planlarına ve iklim etkilerine uyum sağlamak için geliştirecekleri yöntemlere ilişkin taahhütlerini sundu.

    Guterres’ten acil durum daveti
    Etkinlikte konuşan BM Genel Sekreteri António Guterres, “Dramatik bir acil durumla karşı karşıya olduğumuzu hâlâ inkâr eden var mı?” diyerek bütün ülkeleri iklim acil durumu ilan etmeye davet etti. G20 ülkelerinin koronavirüs kurtarma paketlerinde fosil yakıt ve yoğun karbondioksit açığa çıkaran sektörlere düşük karbondioksitli sektörlere kıyasla yüzde 50 daha fazla harcama yaptıklarını belirten Guterres; “Koronavirüsün zararlarının iyileştirilmesi için gereken trilyonlarca dolar, gelecek nesillerden ödünç aldığımız paradır. Bu, ahlâki bir sınav. Bu kaynakları, gelecek nesilleri parçalanmış bir gezegende bir yığın borçla baş başa bırakacak politikalar için kullanamayız. Bu, kabul edilemez” diye konuştu.

    Paris İklim Anlaşması’nın beşinci yıl dönümüne denk gelen 12 Aralık’ta düzenlenen konferanstan önemli notlar şöyle…
    • Avrupa Birliği ve Papa Francis’in de yer aldığı etkinliğe 75 dünya lideri katıldı. Ülkesini Paris Anlaşması’ndan çekilmeye zorlayan Donald Trump sebebiyle toplantıda ABD temsil edilmedi. Ancak Ocak 2021’de göreve başlayacak yeni devlet başkanı Joe Biden, görevdeki ilk 100 günü içerisinde iklimle ilgili önemli bir etkinlik düzenleyeceğini söyleyen bir bildiri yayınladı.
    • Arjantin, 2050 yılına kadar karbon nötrlüğünü sağlama taahhüdünde bulundu. Eğer Joe Biden, gelecek yılki seçim vaadini yerine getirirse bu, G20 ülkelerinin yarısından fazlasının emisyonlarını net sıfır hedefi olacağı anlamına geliyor.
    • Jamaika, Panama, Maldivler, Malavi, Nepal ve Vatikan, yüzyılın ilk yarısında emisyonları net sıfıra düşürmeyi amaçlayan ülkeler arasına katıldı.
    • Avustralya, Suudi Arabistan, Rusya, Türkiye ve Brezilya zirvede bulunmayan ancak iklim krizine sebep olan sera gazı emisyonlarını en fazla salan ülkelerdendi. Bu ülkeler iklim kararlığını karşılayamayan ülkeler arasında yer aldı.
    • Daha önce 2060 yılında karbon nötr olma hedefini açıklayan Çin ise bu hedefe nasıl ulaşacağı konusunu açıklamakta yetersiz kaldı. Başkan Xi Jinping merakla beklenen konuşmasında, ülkedeki kömür üretimi ve tüketiminin azaltılmasından bahsetmeden Çin’in 2030 iklim planını kademeli olarak güçlendireceğini söyledi.
    • Çin’in aksine Pakistan tarafından yapılan açıklamada, ülkedeki kömürlü termik santrallerin inşasının durdurulacağı belirtildi.
    • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise 2025’te petrol, 2035’te doğalgaza yönelik ihracat finansmanını sona erdirme sözü verdi.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu