YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Aralık 2020

Hava kirliliğine karşı alınabilecek önlemler

  • Dünya genelinde hava kirliliğinin yol açtığı ölümlerin koronavirüsten daha fazla olduğu tahmin edilirken, İngiltere’de 2013’te geçirdiği astım krizi sonrası hayatını kaybeden 9 yaşındaki Ella Kissi-Debrah, hava kirliliği nedeniyle ölen ilk kişi olarak kayıtlara geçti.

    İngiltere Yüksek Mahkemesi, annesiyle birlikte Londra‘da yoğun trafiğin olduğu bir yolun yakınında yaşayan 9 yaşındaki Ella Kissi Debrah‘ın ölüm nedenleri arasında hava kirliliğinin de bulunduğuna karar verdi. Bu karar bir mihenk taşı niteliği taşıyor. Debrah, dünyada hava kirliliğinin ölüm nedeni olarak belirtildiği ilk kişi oldu. Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan yeni bir araştırma, hava kirliliğinin yol açtığı ölümlerin koronavirüsten fazla olduğunu ortaya koydu. Çalışmaya göre, salgın öncesi yıllardaki kirlilik seviyelerinde yaşanan en ufak artış bile ölüm oranını yüzde 15 artırıyor.

    Çocuklar kirliliğe karşı daha savunmasız
    Bazen, sağlık konusunda en bilinçli kişiler bile dış mekân aktivitelerini planlarken hava kirliliğini hesaba katmayı unutabiliyor. Hava kirliliğinin etkilerine karşı daha savunmasız olan çocuklar, yaşlılar, akciğer veya kalp rahatsızlığı olanlar ile hamile kadınlar için kötü havalardan kaçınmak özellikle önemli.

    Rotanızı değiştirin
    Dışarıda olduğunuz sürece dolaşım rotalarınızı değiştirin. Uzmanlar bile hava kirliliği konsantrasyonlarının bir caddeden diğerine büyük ölçüde değişebileceği konusunda uyarıyor. Belirlenmiş kamyon rotaları dahil en yoğun rotalardan uzak durarak, soluduğunuz trafik kirliliği miktarını azaltabilirsiniz.

    Açık hava aktivitelerinin zamanını değiştirin
    Trafik kirliliği genellikle trafiğin yoğun olduğu saatlerde ve sıcaklığın tersine döndüğü zamanlarda zirve yapıyor. Yaşadığınız yerdeki yerel hava koşullarını araştırın.

    Filtre değiştirmeyi ihmal etmeyin
    Arabanızın havalandırma filtresini düzenli olarak değiştirin. Trafik kirliliği, kapalı bir aracın içinde hızla yoğunlaşabilir. Sürüş sırasında kendinizi kirlilikten korumak için, yoğun caddelerden kaçınmayı, daha sağlıklı bir filtre kullanmayı deneyin ve aracınızın havasını yüksek kirlilik içeren alanlarda devridaim yapacak şekilde ayarlayın.

    Hava kalitesi indeksini kontrol edin.
    Hava kalitesinin kötü olduğu günlerde, zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın. Bir yere gideceğiniz zaman trafik koşullarını nasıl kontrol ediyorsanız, hava kirliliği koşullarını da aynı titizlikle kontrol edin.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu