18.11.2007 Zaman
Alınan bilgiye göre, Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi'nin bir süre önce başlattığı göl dibindeki eski ağların toplanması kampanyası, göldeki ekosistemin ne kadar büyük bir kirlenme tehdidiyle karşı karşıya olduğunu çarpıcı şekilde ortaya koydu.
Beyşehir Gölü tabanındaki eski balıkçı ağları ve bunların üzerinde bulunan kurşunların yarattığı kirliliğin had safhaya ulaşması üzerine alınan kararı hayata geçiren Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi, bu iş için çalıştırılan balıkçılarla, göldeki eski ağları toplamak için seferber oldu.
Teknelerle toplanan eski ağlar, balıkçılar tarafından kıyılara kadar getirildi. Gölün eski ağ çöplüğüne dönüşmesi nedeniyle yeni ağ sermekte zorlanan balıkçılar, kampanyanın başlamasıyla birlikte rahatladı. Bu ağları kıyıda toplayan avcılar, tahrip olmuş ağlardaki kurşunları ya yeni ağlarda kullanıyor ya da satarak kendisine ekonomik katkı sağlıyor. Ağ kurşunu toplayan ve bunun alım satımını yapan firmaların kilosuna 2 YTL'nin üzerinde fiyat verdiği kurşunlar, balıkçılar için ek gelir kaynağı oluyor. Bu kapsamda, son bir yıl içinde gölün dibindeki eski ağlardan çıkarılan yaklaşık 1500 ton kurşunun ekonomiye kazandırıldığı ifade edildi.
Beyşehir'de ağ kurşunu alım satımı yapan Abdullah Kurt, bu kampanyayla hem gölün ağ ve kurşun kirliliğinden kurtulduğunu hem de avcılar için kazanç kapısı olan yeni bir sektör oluştuğunu belirtti. Eski ağlardan toplanan kurşunları akü işiyle uğraşan firmalar ile ağ imalatı yapan işletmelere gönderdiklerini vurgulayan Kurt, ''Bu kurşunların yeniden eritilerek sanayide kullanıldığını, hatta yurt dışına bile gönderildiğini duyuyoruz'' dedi.
Fırtına ve çeşitli nedenlerle gölün tabanında kalan ve çıkarılamayan binlerce eski ağın, adeta gölün dibini kapladığını anlatan Kurt, şunları kaydetti: ''Beyşehir Gölü'nde şu ana kadar çıkarılan kurşunların 2 ya da 3 katı daha ağ kurşunu olduğunu tahmin ediyoruz. Bir takım ağdan yaklaşık 7-8 kilo kurşun çıkarılıyor. Balıkçılarımız evlerinde bulunan ya da gölden çıkardıkları ağları aileleriyle birlikte keserek, kurşunlarını ayırıyor. Oldukça zahmetli bir iş olmasına rağmen, ekonomik getirisi nedeniyle bu iş son zamanlarda cazip bir hal aldı. Ağ kurşunu alım satımı yapan birçok meslektaşımız var. Bir ay öncesine kadar günde ortalama 7-8 ton ağ kurşunu alımı yapılıyordu. Ama şimdi mevsim itibariyle toplanan bu miktar yarıya düştü.''
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=614741
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
Antik Antarktika buzunun ayrıntılı kimyasal analizi yapıldı. Buna göre günümüzün atmosferik artış...
Mammoth adı verilen ve kendi kategorisinde en büyük yapı olarak lanse edilen yapı faaliyete geçti.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Morgan Stanley'nin raporuna göre, küresel veri merkezlerinin enerji tüketimi hızla artıyor ve bu...
Avrupa'daki UNESCO Mirası alanları, iklim değişikliği nedeniyle yok olma riskiyle karşı karşıya.
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013