YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Eylül 2022

İsviçre buzulları eridi 2 bin yıllık patika göründü

  • İsviçre Alpleri’nde en az 2000 yıldır ilk kez, genellikle buz ve karla kaplı bir yürüyüş yolu ortaya çıktı.

    2022, Avrupa‘da kayıtlara geçen en sıcak yaz oldu. İsviçre’nin batısındaki Les Diablerets bölgesindeki kayak merkezi Glacier 3000, bu yıl alandaki buz erimesinin geçen 10 yılın ortalamasının yaklaşık üç katı olduğunu açıkladı. Bu gelişmelerin ardından, İsviçre Alpleri’nde en az 2000 yıldır ilk kez, genellikle buz ve karla kaplı bir yürüyüş yolu ortaya çıktı. Bern Üniversitesi Coğrafya Enstitüsü’nden buzulbilimci Mauro Fischer, “On yıl önce yaklaşık 15 metre buz ölçmüştüm. Yani 15 metreden fazla buz ve kar eridi” dedi. Küresel ısınmaya bağlı erime nedeniyle ülkedeki Scex Rouge ile Zanfleuron buzulları arasındaki 2800 metre yükseklikte şu anda çıplak kaya görülebiliyor ve geçidin, bu ayın sonuna kadar tamamen açığa çıkması bekleniyor.

    Erime hızı ‘olağanüstü’
    2022 kışında öncekilere oranla daha az kar yağışı görüldü, yazın ise en az iki büyük erken sıcak dalgası Kuzey Avrupa‘yı vurdu. Sıcak ve kuru bir yaz sadece karı ve buzu eritmekle kalmadı aynı zamanda yağmurun da yağmaması nedeniyle buz tabakası tahmin edilenden fazla hasar gördü. Fischer, buzun erime hızına ilişkin, “Bu yıl ve bu yaz gördüklerimiz olağanüstü ve şimdiye kadar ölçtüğümüz her şeyin ötesinde” diye konuştu.

    Avrupa Alpleri özellikle savunmasız
    Son buzul çağının kalıntıları olan dünyadaki dağ buzullarının çoğu, iklim değişikliği nedeniyle geri çekiliyor. Ancak Avrupa Alpleri’ndekiler, nispeten daha az buz örtüsüyle kaplı ve daha küçük oldukları için özellikle savunmasız. Bu arada, Alpler’de her on yılda yaklaşık 0.3 C’de ısınıyor; bu da küresel ortalamanın yaklaşık iki katı demek. Sera gazı emisyonları artmaya devam ederse, Alpler’deki buzulların 2100 yılına kadar mevcut kütlelerinin yüzde 80’inden fazlasını kaybetmesi bekleniyor. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 2019 raporuna göre, şu anda hangi emisyon eylemi yapılırsa yapılsın, geçmiş emisyonların yol açtığı küresel ısınma sayesinde birçoğu yok olacak. Veriler, Alp buzullarının en az 60 yıllık kayıt tutma sürecindeki en büyük kitlesel kayıpları yaşayabileceğini gösteriyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu