YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Ocak 2024

Sürdürülebilirlik algısında değişim pozitif yönde

  • Sürdürülebilirlik Algısı araştırması, Türkiye'deki tüketicilerin sürdürülebilirlik konusundaki farkındalığının yükseldiğini ortaya koyuyor.

    Cargill'in, araştırma şirketi KONDA ile gerçekleştirdiği Sürdürülebilirlik Algısı araştırması, toplumsal tutumlar ile sürdürülebilir gıda uygulamalarının kesiştiği noktaları inceledi. Sonuçları umut veren araştırmaya göre; Türkiye'deki tüketiciler sürdürülebilirlik konusunda daha bilinçli hale geliyor.

    Bilinçli tercihler çoğalıyor
    Araştırmaya katılan tüketicilerin çoğunluğu, günlük yaşamlarında sürdürülebilirlik bilinciyle hareket ediyor. Ankete katılanların yüzde 92'si suyu gereksiz yere açık bırakmama ve su israfını azaltma konusunda hassasiyet gösterirken, yüzde 81'i kullanmadıkları elektrikli aletlerin fişini çekmeyi tercih ediyor. Ayrıca plastik ambalaj ve pet şişe kullanmama konusunda duyarlılık gösterenlerin oranı yüzde 50. Ambalajların üzerindeki sürdürülebilirlik etiketlerini bilme oranı da artmış durumda. İçgüdülerin somut bilgiye dönüşmesiyle birlikte, katılımcılar arasında sürdürülebilir davranışlarda paralel artış gözleniyor.

    Gıdada sürdürülebilirlik eğilimi
    Ankete katılanlar arasında organik ve sürdürülebilir gıda seçeneklerine ilgi yüksek. Araştırmada ‘Organik besinler için çok para ödemeye değer’ diyenlerin oranı yüzde 64, sürdürülebilirlik açısından bitkisel bazlı beslenmeye dikkat edenlerin oranı yüzde 54, çevresel açıdan sorumlu ürünlere harcamayı tercih edenlerin oranı yüzde 52 oldu. Sürdürülebilirlik sertifikasına sahip ürünlere olan ilgi de dikkat çekiyor. Ankete katılanların yüzde 47'si, sertifikalı ürünlerin daha fazla ödemeye değer olduğunu düşünüyor.

    Onarıcı tarıma destek olunmalı
    Araştırma, katılımcıların sürdürülebilir tarım konusundaki görüşlerini de ortaya koyuyor. Anketi yanıtlayanların yüzde 77'si, tarımda fazla gübre kullanımının toprak sağlığını olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Katılımcıların yüzde 75'i, gıda markalarının çiftçilere onarıcı tarıma geçmeleri konusunda destek olmaları gerektiğini düşünürken, yüzde 60'ı ise onarıcı tarım konusunda eğitim veren firmaların ürünlerini tercih edeceğini belirtiyor.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu