YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Şubat 2024

Dünyanın dolaşım sistemi zayıflıyor

  • Atlantik Körfezi Akıntısı, dünya iklim sisteminde ısıyı dağıtan önemli bir akıntı ve şu anda 1600 yılın en zayıf halinde.

    Earth.org’da yayınlanan bir makaleye göre, Atlantik Körfezi Akıntısı, dünya iklim sisteminde ısıyı dağıtan önemli bir akıntı ve şu anda 1600 yılın en zayıf halini yaşıyor. Sebep, birçok olumsuz fenomende olduğu gibi artan global sıcaklıklar ve insan kaynaklı iklim değişikliği.

    Ne anlama geliyor?
    Atlantik Körfezi Akıntısının zayıflaması küresel iklim krizine yeni bir darbe olarak görülüyor. Okyanus akıntılarındaki yavaşlama, deniz seviyelerinin yükselmesinden, aşırı hava koşullarının artmasına kadar bir dizi olumsuz etkiye yol açabilir. Uzmanların görüşlerine göre; Atlantik akıntısı, tropiklerden Kuzey Atlantik'e su taşıyan bir dolaşım sistemi olarak tanımlanabilir. Bu dolaşım sistemi, dünyanın okyanuslarını karışık ve dengeli tutar, iklimi etkiler. Dolaşımdaki zayıflama ile bölgesel sıcaklıklar aşırı dalgalanır ve yaşanabilir alanlar azalır.

    Çözüm doğanın kendisinde saklı
    İklim modelleri, sera gazı emisyonları devam ettiğinde Atlantik Akıntısı'nın daha da zayıflayabileceğini gösteriyor. Bu durum, atmosferden karbondioksit emme yeteneğini azaltabilir, sera gazlarının artmasına neden olabilir. Bu arada yeni araştırmalar, Hint Okyanusu'ndaki sıcaklıkların Atlantik Akıntısı'nın yavaşlamasını önleyebileceğini gösteriyor. Bu durum ek yağış üreterek ve farklı bölgelerden hava çekerek gerçekleşir. Hint Okyanusu'ndaki yağış, Atlantik bölgesindeki yağışı azaltacak ve okyanusun tropikal bölgelerinde tuzluluğu artırabilir. Bu durum, Atlantik Akıntısı'nın dolaşımını hızlandırarak iklim sorununu olumlu yönde etkiler.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu