15.12.2007 NTVMSNBC
BALİ - Endonezya’nın Bali Adası’ndaki BM İklim Değişikliği Konferansı, çekişmeler, pazarlıklar ve maraton görüşmelerle geride kaldı. Çekişmelerin temelinde, ABD’nin karbon salımlarının azaltılması konusunda bağlayıcı taahhütler altına girmek istememesi yatıyordu.
Washington, tüm baskılara rağmen geri adım atmadı ve Avrupa Birliği’nin, 2020’ye kadar karbon salımlarının yüzde 25 ila 40 oranında azaltılması yönündeki talebi, herhangi bir metne girmedi.
Konferansta sağlanansa geçici bir uzlaşma oldu. O da ancak Washıngton’un son anda itirazlarını çekmesiyle sağlanabildi. Tarafların üzerinde uzlaştığı taslak metne göre, karbon salımlarının azaltılmasıyla ilgili olarak 2009’da tamamlanmak üzere müzakerelere başlanacak. Ancak metinde ABD’nin de talep ettiği gibi, karbon salımlarının azaltılmasına dair net hedeflerden bahsedilmiyor, yalnızca bu hedefleri destekleyen bilimsel araştırmalara atıfta bulunuyor.
Bali’de benimsenen metin, süresi 2012’de dolacak Kyoto Protokolü’nün yerini alacak yeni anlaşma belgesinin oluşturulması için 2 yıllık bir müzakere sürecini başlatıyor. Süreç, 2009’da Kopenhag’da yapılacak bir konferansla sona erecek.
Bali yol haritası, küresel ısınmaya yol açan gazların salımının azaltılması, temiz enerji kaynaklarının gelişmekte olan ülkelere transferi, ormanların korunması ve iklim değişikliklerine karşı yoksul ülkelere yardım edilmesi hedeflerini kapsıyor.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ise, 2 haftalık konferansta sağlanan ilerlemeden memnun olmadığını söyledi. Avrupa Birliği, 2020’ye kadar sera etkisi yaratan karbon salımlarının yüzde 25 ila 40 oranında azaltılmasını istiyor, ABD ise, sayısal kısıtlamalar getirilmesine karşı çıkıyor.
http://www.ntvmsnbc.com/news/429720.asp
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
Hawaii’de keşfedilen deniz mantarları, plastik tüketme yetenekleriyle okyanusların geleceğine dair...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Norveç açıklarında kurulan Northern Lights tesisi, Avrupa’dan toplanan karbondioksiti Kuzey 2600...
ODTÜ’nün yapay zekâ destekli “Karadeniz Dijital İkizi” ile iklim, balıkçılık, enerji ve kirlilik...
UNESCO’ya göre iklim değişikliği, Akdeniz’deki Dünya Mirası şehirlerini sıcak hava dalgaları, sel...
Uluslararası Adalet Divanı, iklim değişikliğiyle mücadelede devletlerin hukuki sorumluluğunu tarihi...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013