YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Aralık 2007

Çevre Bakanı'ndan Su Müjdesi

  • Çevre Bakanı Eroğlu, mevsim normallerinin üzerinde yağış sonucu barajlardaki sıkıntının büyük ölçüde bittiğini söyledi; Bursa’ya müjde verdi; Ankara, İstanbul ve İzmir’de de durumun iyi olduğunu belirtti.
        

    21.12.2007 NTVMSNBC

    ANKARA - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Kasım ve Aralık ayı yağışlarının geçmiş yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleştiğini hatta bazı bölgelerde yüzde 50’nin üzerine çıktığını söyledi; “Barajlardaki sıkıntı büyük ölçüde bitti. Yine de vatandaş suyu tasarruflu kullansın” dedi.

    Veysel Eroğlu, Aralık ayı ortasında olduğumuz halde, yağış oranlarının ortalamaların üzerine çıktığını, 1 Ekim-15 Aralık arasında uzun yıllar ortalaması dikkate alındığında yağış oranında Marmara Bölgesi’nde yüzde 40, Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 39, İç Anadolu Bölgesi’nde yüzde 68, Ege Bölgesi’nde yüzde 87, Akdeniz Bölgesinde yüzde 58, Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yüzde 29, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 60’lık artış yaşandığını anlattı.

    Bakan Eroğlu, “Kasım ve Aralık ayı yağışları, geçmiş yıllar ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Hatta bazı bölgelerde yüzde 50’nin üzerine çıktı. Tüm Türkiye’de 1 Ekim-15 Aralık periyotuna ilişkin uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 46’lık bir artış var. Bu dönemde, metre kareye ortalama 174 milimetre yağış alınırken, bu yıl rakam 253 milimetreye yükseldi” diye konuştu.

    “Yağışların ardından barajlardaki sıkıntısının da büyük ölçüde bittiğini” ifade eden Eroğlu, “Büyük bir problem yok. Fakat vatandaşlarımızın yine de suyu tasarruflu kullanması gerekiyor” uyarısında bulundu.

    İstanbul İyi, Bursa'ya Müjde

    İstanbul’da, barajlar açısından bakıldığında durumun memnuniyet verici olduğunu anlatan Eroğlu, kente su veren barajlardaki doluluk oranının yüzde 24’e ulaştığını söyledi. Eroğlu, “İstanbul barajlarındaki doluluk oranı, yüzde 9’lardan bu düzeye geldi” dedi.

    İstanbul’daki barajlarda aktif su miktarının 85 milyon metreküp olduğunu kaydeden Eroğlu, “İzmir’de de doluluk oranı yüzde 23 civarında, bu da iyi bir rakam.

    Bursa’da ise sevindirici bir haber vereyim; burada eğer yağışlar gelmeseydi büyük sıkıntı yaşanabilirdi. Ancak, 16 Aralık’ta Bursa’daki Nilüfer Barajı’nın açılışını yaptık. Önemli bir baraj. Bursa’nın 2040-2050 yılına kadar ihtiyacını karşılayacak bir baraj. ‘Susuzluk tehditi ortadan kalktı’ bu müjdeyi de vereyim Bursalılara” diye konuştu.

    Ankara'da Neredeyse Depodaki Suyu Kullandık

    Ankara’da yaşanan su sıkıntısına değinen Eroğlu, kentin Aralık ayı içinde önemli miktarda yağış aldığını hatırlattı.

    “Su kesintisi olmasın diye neredeyse depolardaki suyu verdik şebekeye” diyen Eroğlu, özellikle Çamlıdere Barajı’nın çukur kısmında olan bölümü bile kullanıldığını ifade etti. Eroğlu, “Gelen yağışlar orayı doldurdu. Ancak, Kesikköprü Barajı’ndan gelecek isale hattı bu ay sonuna yetişecek. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, bu konuda DSİ ile işbirliği halinde gece gündüz çalışıyor. Bu projenin kısa zamanda sonuçlanacağını umuyorum. Yağışlara bağlı ama bu yaz Ankara’da geçen yaz yaşanan su sıkıntısının olmayacağını söyleyebiliriz” dedi.

    Entegre Su Yönetimi Projesi Hazırlanıyor

    Eroğlu, ülke genelinde yaşanabilecek su sıkıntılarının önüne geçilebilmesi için birçok proje üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Entegre Su Yönetimi Projesi”ni çok önemsediklerini anlattı.

    Entegre Su Yönetimi Projesi ile ilgili olarak Başbakan Tayyip Erdoğan’a da bilgi vereceklerini ifade eden Eroğlu, şunları söyledi: “81 vilayetle alakalı bir entegre su yönetimi projesi bu. Eylem planını 81 ilimizin içme ve kullanma suyunun temini üzerine hazırlıyoruz. Aşağı yukarı çalışmalar bitti. Şu anda, DSİ tarafından hazırlanan bu çalışmaları Müsteşar Yardımcımız inceliyor, daha sonra bana getirilecek. Yılbaşında da Sayın Başbakan’a arz edeceğiz. Bunda şöyle bir prensip geliştirdik; bilindiği gibi 1053 sayılı kanun, nüfusu 100 binden büyük olan kentlere su temini ile ilgili kanundur. Kanuna göre, ancak DSİ Genel Müdürlüğü sadece nüfusu 100 binden büyük olan kentlere su temin ediyor. Diğerlerine ise İller Bankası ve Özel İdareler kanalıyla su temin ediliyor. Ancak bu bir dağınıklığa neden oluyor. Bazı yerleşim alanlarının ayrı ayrı arıtma yapılması, işletme problemlerine, maliyet açısından sorunlara yol açıyor. Bütün kent, kasabalar ve ilçeleri aynı yerden besleyecek şekilde bir planlama yapıyoruz. Aynı zamanda bir yerde problem olduğu zaman başka kaynaktan bu su vermek için de bu çalışma yürütülüyor.”

    Çankırı'da Proje Uygulandı

    Eroğlu, projeyle ilgili olarak şu anda Düzce, Edirne, Yalova, İzmit, İstanbul, Tekirdağ ve Kırklareli’yi içine alan entegre su yönetimi planı uygulandığını belirterek, “Böylece bu bölgede su sorununu çözmeyi amaçlıyoruz. Bu örnek projelerden biri. Aynı şeyi şu anda Çankırı’da gerçekleştirdik. Güldürcek Barajı’ndan o bölgedeki tüm ilçelere ve beldelere su veriliyor. Bunun şu faydası var; baraj tek olursa, kaynakları tek bir isale hattıyla getiriyorsunuz, arıtma tesisi tek oluyor, böylece hem işletme hem de arıtma maliyetlerini düşürmüş oluyorsunuz” diye konuştu.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/430205.asp

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu