YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Aralık 2007

Antik Bitkiler Herbaryumda

  • Türkiye'nin "en zengin bitki müzesi" (Herbaryum) Ankara Üniversitesi (AÜ) bünyesinde hizmet veriyor.    

    26.12.2007 Birgün

    Türkiye'nin "en zengin bitki müzesi" (Herbaryum) Ankara Üniversitesi (AÜ) bünyesinde hizmet veriyor. Botanik alanında inceleme yapanlara çok sayıda bitki türünü bir arada sunabilen Herbaryum, 1933 yılında Ankara'da Yüksek Ziraat Enstitüsü bünyesinde Prof. Dr. Kurt Krause tarafından kuruldu. AÜ'nün kurulmasıyla 1943 yılında üniversite bünyesine alınan Herbar-yum'da, 8 bin tanımlanmış bitki türü, 50 bin adet de bu bitkilerin yedek örnekleri bulunuyor. Herbaryum, tarihi önem taşıyan, 1800'lü yılların ikinci yarısında toplanan bitki örneklerine ev sahipliği yapıyor. Osmanlı Sarayı Botanik Bahçesi'ne 1849'da eklenen, buradan 1933'te Hearbaryum'a getirilen "Orobanche" adlı bitki, müzedeki en eski bitki türü olarak kabul ediliyor.

    Hem Müze Hem Gen Merkezi

    AÜ Fen Fakültesi Biyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Ketenoğlu, kurutulmuş bitki örneklerinin saklandığı bitki müzelerine ilişkin bilgi verdi. Ketenoğlu, "AÜ Herbaryumu'nda zengin kara yosunu, liken ve eğrelti koleksiyonları bulunuyor. Burası aynı zamanda bitki gen merkezi. Türkiye'nin en zengin herbaryumu, Ankara'da. Zengin bitki türlerimizin tüm örneklerini doğada aynı anda görmek mümkün değil, ancak burada mümkün" dedi.

    Ketenoğlu, bir herbaryumun zenginliğinin "tip" sayısıyla ölçülebileceğini ifade ederek, "Bir bitki türüne ait ilk örnek anlamına gelen 'tip' örnek sayısı bizde çok. Bizim herbaryumumuz, en zengin herbaryum. Ayrıca, buranın diğer önemli yanı da 1800'lü yıllarda toplanmış bitki örneklerini barındırıyor olması. Artık antik sayılabilecek yaşta, örneğin 200 yıllık bitki örnekleri var" diye konuştu.

    Ketenoğlu, herbaryuma gelen bitki örneklerinin böceklerden arındırılıp, özel bir sistemle kurutulduğunu, daha sonra da dondurularak dosyalandığını kaydetti. Ketenoğlu, herbaryumun hafta içi 09.00-17.00 saatleri arasında tüm araştırmacılara, bitki koleksiyoncularına, bitkilerle amatörce ilgilenenlere, öğrencilere ve halka açık olduğunu belirtti. Ketenoğlu, Türkiye'de 'Ulusal Herbaryum'un olmadığını ifade ederek kurulması gerektiğini kaydetti.

    http://www.birgun.net/bolum-72-haber-55881.html#haber_basi    

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu