YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Ocak 2008

Genç Kültür Eylem Network’ü Projesi (GENÇ K.E.N.)

  • Kültürlerarası iletişim genellikle soyut bir kavram olarak algılanır. Oysaki kültürlerarası iletişim eksikliğinden kaynaklanan problemler gerçek ve son derece karmaşıktır. O halde ya kavramın tanımında ya da kültürlerarası iletişim eksikliğinden kaynaklanan problemlerin ele alınış biçiminde bir yanlışlık vardır.

    Bu noktadan yola çıkan British Council ve GENÇEV, “Kültürlerarası İletişim” konusunun gençlik alanı içerisinde yeniden ele alınmasının gerekliliği üzerine “Genç Kültür Eylem Network’ü Projesi”ni (GENÇ K.E.N.)  hazırlamıştır.

    Bu projede öncelikle kültür, kültürel çatışma, çeşitlilik, anlayış, hoşgörü, çatışma yönetimi ve kültürlerarası diyalog gibi kavramların tanımlarının daraltılmasına ve elle tutulur hale getirilmesine çalışıldı. Bu, aynı zamanda projenin ilk aşaması olan “Kültürlerarası İletişim Günleri” etkinliğini oluşturdu.

    Kültürlerarası İletişim Günleri
    Projenin ilk aşamasını 24-27 Kasım 2007 tarihlerinde Ankara’da, Avrupa ve Avrupa’ya komşu ülkelerden 20 sivil topluk kuruluşu (STK) ile Türkiye’den 20 STK’nın katılımıyla gerçekleştirilen “Kültürlerarası İletişim Günleri” oluşturdu. Bu etkinlik ise kendi içinde üç bölüme ayrıldı:

    1. Bilgi Fuarı 24-25 Kasım 2007
    Gençlerin ziyaretine açık olan Bilgi Fuarı’nda katılımcı sivil toplum kuruluşları (STK) açtıkları stantlarla kendilerini tanıtma ve bu sayede farklı ülkelerden, değişik şehirlerden gelen diğer STKlar ile yeni ortaklıklar kurabilme ve projeler üretme olanağı buldular.

    2. Gençken Atölyeleri 25-27 Kasım 2007
    Kültürlerarası diyalog üzerine yapılan atölye çalışmalarının amacı, çözümlere odaklanabilmek için kültürlerarası iletişimin tanımını daha sağlam ve anlaşılır temeller üzerine oturtmak ve katılımcıların kültürlerarası iletişim alanında ortak noktaları yakalamasını sağlamaktır.

    Atölye çalışmaları hem akademik hem de interaktif olmak üzere iki yönde yürütüldü. Aktiviteler bir kolaylaştırıcı ve iki eğitmenden oluşan bir takım tarafından gerçekleştirildi. Atölye çalışmaları aşağıdaki konuları içermiştir:

    • Kültür nedir?
    • Kültürlerarası iletişim nedir?
    • Kültürlerarası iletişime Avrupa Birligi’nin yaklaşımı nedir?
    • Kültürel çatışma nedir?
    • Kültürlerarası öğrenme nedir?
    • Hoşgörü, anlayış, çeşitlilik nedir?
    • İletişimi arttıracak çözümler neler olabilir?

    3. Kültürlerarası İletişim gecesi 26 Kasım 2007
    “Mutfak” kültürün vazgeçilmez bir öğesi ve kültürlerarası iletişim için de eşi kolay bulunmaz bir araç. Bu tür etkinlikler birçok gençlik çalışmasında kullanılır. Bu geceye tüm katılımcıların kendi ülkelerini ya da yörelerini temsil eden içecek ve yiyecekler ile katılmasıyla, herkes kültürlerarası iletişim gecesinde farklı mutfakların lezzetlerini tatma fırsatı buldu.

     

    Tüm katılımcılar, kültürlerarası iletişim alanında bir eksiklik olduğu konusunda hemfikirlerdir. Bunun sonucunda “kültürlerarası iletişim ağı” oluşturma çalışmaları başlamıştır. Bu da, projenin ikinci adımı olan ve Mart 2008’de gerçekleştirilmesi planlanan “Ağ Oluşturma ve Yönetme Becerileri” toplantısının gündemini oluşturmaktadır.

    Kültürlerarası İletişim Ağı oluşturulduktan sonra, ağ üyeleri kendi belirledikleri öncelikler doğrultusunda çalışmalara başlayacaktır. 2008 Avrupa Kültürlerarası Diyalog Yılı olması sebebiyle de söz konusu ağın birçok fırsatı değerlendirebileceğine ve bu alandaki çok önemli bir boşluğu doldurup özellikle problemlerin ele alınış biçimine değişik ve genç bakış açıları getireceğine inanıyoruz.

    Daha geniş bilgi için: mehmet@yib.gen.tr ile irtibata geçebilirsiniz.

    http://www.genclikpostasi.org/v1.5/index.php?option=com_frontpage

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu