YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 20 Nisan 2007

Küresel Isınmanın Güvenlik Boyutu

  • ABD Hükümetinin danışmanları, bir ayda ikinci kez, insan kaynaklı küresel ısınmanın ABD'nin ulusal güvenliği için ciddi bir risk oluşturduğuna dair uyarıda bulundular.

    KÜRESEL ISINMANIN GÜVENLİK BOYUTU


    New York Times - 15 Nisan, 2007

    ABD Hükümetinin danışmanları, bir ayda ikinci kez, insan kaynaklı küresel ısınmanın ABD'nin ulusal güvenliği için ciddi bir risk oluşturduğuna dair uyarıda bulundular. Dün yayınlanan bir rapora göre, küresel ısınmanın neticesi olarak yükselen deniz seviyesi, kuraklıklar, şiddetli fırtınalar gibi çevresel felaketler aynı zamanda ulusal ve uluslararası güvenlik  sorunlarına da yol açacak

    Raporda eski bir NASA Danışmanı olan Richard J.Truly, "Alışageldiğimiz sorunlardan farklı olarak, bu durum çok yavaş fakat karşı konulmaz bir ezicilikle ortaya çıkacaktır" diyor.

    Rapora göre, küresel ısınma, büyük göçlere, sınır çatışmalarına, hastalıklara, gıda ve su savaşlarına yol açacaktır. Bunların tümü de ABD ordusunun doğrudan müdahalesini gerektirebilecektir.

    Rapor, küresel ısınmanın, ulusal güvenlik stratejilerine entegre edilmesi gerektiğini savunuyor ve "küresel güvenliğin tehlikeye düşmemesi için ABD'nin, iklim değişikliğine karşı ulusal ve uluslararası ölçekte daha fazla  yükümlülük altına girmesi gerektiğini" vurguluyor.

    Güvenlik ajanslarına ve Pentagon'a danışmanlık yapan "Küresel İş Ağı" (Global Business Network), Mart ayındaki raporunda, yükselen deniz seviyesinin ve artan fırtınaların, Bengaldeş gibi  topraklarının çoğu deniz seviyesine yakın ülkelerde yaşayan kitleler arasında er veya geç büyük toplumsal kargaşalara yol  açacağını vurgulamıştı.

    "1990'ların Somali'sine bakın" diyor Schwartz, "Kuraklık önce toplumun ekonomik çöküşüne,  sonra da felaketle sonuçlanan BM ve ABD müdahalelerine yol açmıştı. İşte iklim değişikliğinin getireceği felaketlerin prototipi"

    "Bugün Orta Amerika'da ya da Karaib'lerde durum bundan pek farklı değildir. Bu durum artık gelecekte değil, şu anda meydana gelmektedir ve bütün dünya buna hazırlıksız yakalanmıştır"

    Güncel bazı araştırmalar, Afganistan, Nepal, Sudan gibi ülkelerde kuraklık ve susuzluğun, şimdiden sıcak çatışmaları ateşlemeye başladığını göstermektedir.

    Uzmanlar, insan kaynaklı ısınmanın dünyanın kurak bölgelerini daha da kötüleştireceği kehanetinde bulunuyorlar. İklim değişikliğiyle iç savaşlar arasındaki ilişkiyi inceleyen Columbia Üniversitesi'nden Marc Levy, "Yağışların azalması, kırılgan sosyo-ekonomik yapıya sahip toplumlarda çatışma riskini tırmandırmaktadır" diyor ve ekliyor : "İklim modellerinin artık kesin olarak ortaya koyduğu kuraklık karşısında, dünyanın daha fazla şiddete tanık olacağını görmemek, tam bir aymazlık olacaktır" diyor.



                

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu