YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Şubat 2008

'Tesadüf'ler Bodrum'u Geriyor

  • Bodrum'da geçen yaz nadide çamların yandığı bölgede otel için ağaç kesiliyor. 'Hani yanan yerler yeşillenecekti' diyen halk öfkeli
        

    17.02.2008 Radikal

    MUĞLA - Türkiye geçen yaz temmuz ayı boyunca hemen her hafta Bodrum ve Antalya'dan bir yangın haberi aldı. Yanan alanlar arasında Bodrum'un Güvercinlik Köyü Pina Yarımadası da vardı. Dünyanın koruma altındaki en büyük halep çamı ormanını barındıran bölgede 250 hektar (yaklaşık 500 futbol sahası) kül oldu. Yangından sadece altı ay sonra bölge, kış ıssızlığında ama hareketli. "Yanan yerlerde otel için ağaç katliamı başladı" diyen çevreciler ve yöre halkı öfkeli. Hafriyat çalışmasını yöneten şantiye yetkilileriyse "Bu alan turizme tahsisli. Kesinlikle ağaç katliamı yok" diyor.

    Pina Yarımadası'nda kızılçam ve halep çamlarıyla kaplı ormanlık bölge, 21 yıl önce, 1987'de turizm alanı ilan edilmişti. Çevre Bakanlığı, 1991'de bölgeyi Turizm Bakanlığı'na devretti. Turizm Bakanlığı Temmuz 2006'da 5 yıldızlı otel yapmak isteyen Günal İnşaat'a bölgede yer tahsis etti. Temmuz 2007'de bölgeden dumanlar yükseldi. 250 hektar alan kül oldu. Bazı görgü tanıkları ormanın hemen hemen aynı anda 2 kilometre uzaklıkta iki yerde başladığını söyledi, olayın sabotaj olduğu iddia edildi. Yetkililerse yanan alanların yeniden ağaçlandırılacağını söyleyerek yüreklere su serpti.

    Ancak geçen bir holding bölgede 85 dönüm alanda 5 yıldızlı otel yapımı için hafriyata başlayınca, halkın ve çevrecilerin endişeleri depreşti.

    "Köylüler şirketin yanan alanlardaki genç çamları da kestirdiğini söylüyor" diyen Doğa Savaşçıları Derneği Sözcüsü Zafer Murat Çetinbaş, jandarmaya ihbarda bulunarak tespit çalıştırması yaptırdı. Birçok çamın kökünden söküldüğünü iddia eden Çetinbaş endişeli: "Bodrum ve Milas'ta 300'den fazla otel yeri tahsis edildi. Ormanlık alanlara, turizm adına el konuldu. Turizme karşı değiliz. Ancak mevcut genç ağaçların kesilmesine karşıyız. Geçen sene burada yangın çıkmış binlerce çam ağacı kül olmuştu. Tesadüf olmadığını düşünüyoruz. Böyle giderse, birkaç yıl önceye kadar ormanlarıyla cennet olan Pina Yarımadası çöle dönecek."

    Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ise orman arazileri için eylem sinyali verdi: "Orman vasfını yitirmiş alanlar değerinin onda biri fiyata tahsis adı altında kapatılıyor. Yanan ormanların kesinlikle imara açılmaması yönünde söz veren bürokratlar, o bölgelerin yeşillendirileceğini söylüyor. Ancak uygulamada tam tersinin yaşandığına tanık oluyoruz. İşin en trajik yanı ise yanan bölgede kesilen ağaçların büyük bir bölümünün Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından kesiliyor olması. Gerekirse eylemler yaparak bölgenin tahsisin iptali için dava açacağız."

    'Her şey yasaya uygun'

    Yanan alana yapılması planlanan otelin hafriyat işlerini yöneten şantiye şefi Nuri Eraslan, kendilerine yöneltilen ağaç katliamı yaptıkları suçlamalarını reddetti: "Kesimler orman işçilerinin denetiminde yapıldı. Ağaçların kesildiği alan turizm tahsisli. Bu nedenle yaptığımız yasa dışı bir işlem ve faaliyet yok. Çalışmalarımızı isteyen gelip denetleyebilir." Milas Orman İşletme Müdürü Ayhan Bayrak da hafriyat alanında yaklaşık 300 çamın orman işçilerinin kontrolü altında kesildiğini, şirketin yürüttüğü çalışmaların tamamen yasal olduğunu belirtti, bölgenin turizm için yakıldığı yönündeki iddialarınsa gerçeği yansıtmadığını söyledi

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=247701    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu